/Hunedoara: SMURD va fi afectat de reorganizarea teritoriala a judetelor

Hunedoara: SMURD va fi afectat de reorganizarea teritoriala a judetelor

Reorganizarea administrativă a României va afecta activitatea SMURD Hunedoara, care ar putea pierde principala sursă de finanţare asigurată din fondurile Consiliului Judeţean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara, Petru Mărginean.
”Este necesar să tragem un semnal de alarmă, pentru că dacă se ajunge la acea dezorganizare teritorială, nu vom mai avea posibilitatea de a finanţa SMURD de la bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara, cel mai important partener al Asociaţiei Salvital”, a afirmat Mărginean.
Potrivit acestuia, dintre cei 65 de membri ai Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara, majoritatea primării, doar patru administraţii locale au achitate, la zi, obligaţiile financiare pe care şi le-au asumat pentru finanţarea SMURD în judeţ, între aceştia numărându-se şi CJ Hunedoara.


De altfel, Asociaţia Salvital a solicitat sprijinul CJ Hunedoara pentru a se reuşi plata în avans a ratelor de leasing la ambulanţele folosite de SMURD.
”Cu ajutorul CJ Hunedoara, vrem să plătim acum 13 rate de leasing pentru două ambulanţe ale SMURD, ultimele pe care trebuie să le mai achităm. Valoarea acestor rate se ridică la 45.600 de lei. Fără sprijinul CJ, noi am putea dispărea”, a spus preşedintele Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara.
În opinia sa, în cazul desfiinţării modulelor SMURD, paramedicii nu ar putea fi preluaţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în condiţiile în care instituţia face restructurări de personal.
Varianta trecerii modulelor în subordinea primăriilor ar putea fi luată în discuţie doar pentru acele administraţii locale care au bugetele necesare pentru susţinerea acestui serviciu de prim-ajutor, în speţă fiind nominalizate oraşele Deva, Hunedoara şi Petroşani.
În prezent, Asociaţia Salvital, care gestionează activitatea SMURD în judeţul Hunedoara, are de recuperat de la membrii săi cotizaţii restante în valoare totală de 1,16 milioane lei.
SMURD deţine opt ambulanţe care sunt distribuite pe tot atâtea module în principalele zone ale judeţului Hunedoara, în activitate fiind 85 de paramedici.