/Hunedoara: Serviciul SMURD in pericol sa ramana fara cinci ambulante

Hunedoara: Serviciul SMURD in pericol sa ramana fara cinci ambulante

Cinci module SMURD din judeţul Hunedoara sunt în pericol să rămână fără ambulanţe, la sfârşitul lunii mai, din cauză că Asociaţia Salvital, care gestionează activitatea SMURD, nu are bani să achite ultimele rate la contractul de leasing prin care au fost achiziţionate aceste maşini, în anul 2006.
‘Valoarea plăţilor restante către furnizorii ambulanţelor se ridică la 23.315 euro. Dacă nu vom reuşi să plătim, atunci firma de leasing ne va lua aceste maşini. Nu se poate pune problema unei amânări la plată’, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Salvital Hunedoara, Petru Mărginean.
Pe de altă parte, Asociaţia Salvital are de recuperat o sumă de 59.457 euro de la consiliile locale Lupeni, Brad, Hunedoara, Vulcan şi Şoimuş, care s-au angajat, din anul 2006, să achite o parte din facturile pentru cele cinci ambulanţe SMURD.


Preşedintele Asociaţiei Salvital a menţionat că a purtat discuţii cu primarii din Brad, Hunedoara, Vulcan şi Şoimuş, edilii acestor localităţi asigurându-l că se vor achita de obligaţiile de plată pe care şi le-au asumat.
‘Din păcate nu am reuşit să stau de vorbă cu primarul din Lupeni, care nici măcar nu-mi mai răspunde la telefon. Datoria Consiliului Local Lupeni pentru plata ambulanţelor se ridică la 127.944 lei, aici înregistrându-se şi cea mai mare restanţă’, a adăugat Petru Mărginean.
În situaţia în care SMURD va rămâne fără cele cinci ambulanţe, atunci 45 de paramedici de la modulele Deva, Hunedoara, Brad, Hunedoara şi Lupeni-Uricani vor intra în şomaj.
Asociaţia Salvital a fost înfiinţată pentru a coordona activitatea Serviciului SMURD din judeţul Hunedoara, majoritatea celor 65 de membri cotizanţi fiind constituită din consilii locale. Asociaţia are de recuperat cotizaţii în valoare de 1,62 milioane lei, doar 10 membri fiind cu plăţile la zi, printre aceştia numărându-se Consiliul Judeţean Hunedoara şi primăriile din Deva şi Petroşani. Cele mai mari restanţe sunt consemnate în dreptul CL Lupeni, care nu şi-a mai plătit cotizaţiile pentru SMURD din anul 2007 şi are o datorie de 415.736 lei.
În judeţul Hunedoara sunt funcţionale opt module SMURD, dintre care unul este dotat cu o ambulanţă cu tracţiune integrală ce poate fi folosită şi la intervenţii în zona montană înaltă din Valea Jiului.