/Horia Uioreanu: Rationalizarea sistemului de sanatate trebuie sa inceapa cu ministrul in functie

Horia Uioreanu: Rationalizarea sistemului de sanatate trebuie sa inceapa cu ministrul in functie

Deputatul liberal Horia Uioreanu îi cere premierului Emil Boc, printr-un comunicat de presă difuzat duminică, să înceapă reforma sistemului medical cu demiterea ministrului Sănătăţii Cseke Attila.
‘Premierul Emil Boc este de părere că în ultimii 20 de ani nimeni nu a spus lucrurilor pe nume şi că ‘doar s-a încărcat factura la sănătate, s-au cheltuit mulţi bani şi nimeni nu a venit să raţionalizeze’. În acest context, îl rog pe domnul prim-ministru să demareze necesara ‘raţionalizare’ a sistemului de sănătate prin demiterea subordonatului său, ministrul de resort Cseke Attila’, se menţionează în comunicatul parlamentarului clujean.


Acesta susţine că ‘aşa zisa reformă a sistemului medical românesc’, al cărei apogeu a fost atins odată cu desfiinţarea celor 67 de spitale, pare să aibă drept principal scop îngreunarea accesului la îngrijiri de specialitate, mai ales pentru cei din mediul rural.
În opinia deputatului PNL, deşi unele dintre aceste spitale erau insuficient dotate, altele nu îşi justificau existenţa din cauza distanţei mici până la un spital bine dotat, majoritatea instituţiilor spitaliceşti închise puteau fi salvate, iar în unele cazuri acest lucru era chiar necesar.
‘Faptul că erau necesare a fost dovedit de protestele locuitorilor din zonele arondate acestor spitale. Din nefericire, doi oameni au plătit preţul suprem, murind în faţa porţilor închise. Pe de altă parte, domnul ministru Cseke Attila trebuie ‘raţionalizat’ şi demis deoarece a desfiinţat spitalele fără o verificare la faţa locului şi cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Domnia sa nu doar că nu a cerut acordul autorităţilor locale care aveau în subordine aceste instituţii, dar a ignorat total soluţiile propuse de acestea’, a spus Uioreanu.
Acesta mai afirmă că premierul ar trebui să-l demită pe ministrul Sănătăţii “pentru grave prejudicii aduse stării de sănătate a românilor”.