/Harghita: Directorul medical al Spitalului Judetean, contestat de sefii de sectie, a renuntat la functie

Harghita: Directorul medical al Spitalului Judetean, contestat de sefii de sectie, a renuntat la functie

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Csiki Csongor, pe care şefii de secţie l-au acuzat de comportament jignitor, a renunţat, luni, la funcţie, invocând faptul că nu mai poate face faţă volumului mare de muncă.
Dr. Csiki Csongor l-a propus în locul său pe şeful Secţiei de gastro-enterologie, dr. Vitos Attila, care a şi fost numit, luni, director medical interimar prin dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.


Preşedintele CJ a apreciat, luni, într-o conferinţă de presă, activitatea depusă de dr. Csiki Csongor, atât ca director medical, cât şi ca singurul oncolog din judeţ şi membru al Consiliului Judeţean, precizând că a avut un rol important în “schimbarea mentalităţii şi demararea proiectelor de investiţii la nivelul Spitalului Judeţean”. El a mai spus că mizează, în continuare, pe o colaborare a dr. Csiki Csongor cu echipa managerială a spitalului, pentru ca această unitate sanitară să devină una puternică şi modernă.
Borboly Csaba a ţinut să precizeze că renunţarea la funcţie a dr. Csiki Csongor nu are nicio legătură cu petiţia şefilor de secţie, care au solicitat demiterea lui, acuzându-l de comportament ofensator şi jignitor. Borboly a spus că, în această săptămână, se va întruni Consiliul de Administraţie al spitalului care va analiza petiţia respectivă, va discuta cu şefii de secţie şi va lua măsuri pentru corectarea eventualelor probleme depistate.
La rândul său, dr. Csiki Csongor a afirmat că lasă în urmă doi ani de activitate intensă, de muncă foarte grea a tuturor celor implicaţi în acordarea asistenţei medicale în Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, dar este nevoit să renunţe întrucât activitatea a devenit prea stufoasă.
“Am iniţiat şi demarat foarte multe proiecte. Domeniul de activitate a devenit atât de stufos încât am ajuns la concluzia că dintre cele trei activităţi pe care le desfăşor – oncolog, consilier judeţean şi director medical – mă văd nevoit să renunţ la cea de director medical, pentru a putea face faţă tuturor proiectelor care ne stau în faţă”, a afirmat dr. Csiki Csongor.
Întrebat dacă retragerea sa din funcţie are legătură cu nemulţumirea şefilor de secţie faţă de comportamentul său, dr. Csiki a declarat, pentru AGERPRES, că nu este vorba de o decizie de moment, ci de una la care se gândeşte de mai mult timp, dar a recunoscut că a fost influenţat în luarea hotărârii de petiţia colegilor săi.
Noul director medical, dr. Vitos Attila, şeful Secţiei de gastro-enterologie, a fost propus de dr. Csiki în această funcţie, chiar dacă a semnat petiţia prin care acuză comportamentul acestuia. El a precizat că cele două lucruri nu au legătură şi nu ar trebui să se facă o asociere între ele.
Dr. Vitos a apreciat, la rândul său, activitatea ca director medical a dr. Csiki şi a subliniat că procesul de dezvoltare a spitalului trebuie continuat.
El a pledat pentru îmbunătăţirea comunicării “orizontale, între colegi, şi verticale, cu autorităţile locale, (…) dar şi cu forul de conducere a spitalului”.
Noul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost prezentat mai întâi presei de preşedintele Consiliului Judeţean, urmând ca marţi să fie organizată o întâlnire şi cu şefii de secţie.
Un număr de 17 şefi de secţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au depus, recent, o solicitare la conducerea unităţii sanitare în care solicită eliberarea din funcţie a dr. Csiki Csongor. “Datorită comportamentului ofensator şi jignitor faţă de întregul corp medical prezent la şedinţă, cerem eliberarea din funcţie a dr. Csiki Csongor”, se arată în cererea şefilor de secţie.
Potrivit unor surse din cadrul spitalului, la o şedinţă organizată în data de 10 martie, dr. Csiki Csongor le-ar fi vorbit urât colegilor săi, pe care i-ar fi catalogat drept învechiţi şi comunişti şi pe care i-ar fi ameninţat că îi poate schimba oricând doreşte.