/Echipa de studenti la medicina voluntari in Delta Dunarii

Echipa de studenti la medicina voluntari in Delta Dunarii

O echipă de voluntari formată din 12 studenţi medicinişti împreună cu trei medici va ajunge în comuna Sfântul Gheorghe şi satul Periprava din Delta Dunării, în perioada 15-21 iulie, pentru a evalua şi a informa localnicii despre starea lor de sănătate, se arată într-un comunicat de presă remis joi, AGERPRES de Colegiul Medicilor din România.
Investigaţiile sunt gratuite atât pentru cei care beneficiază de asigurare medicală, cât şi pentru cei neasiguraţi, şi cuprind analize ale sângelui (glicemie, colesterol, trigliceride), electrocardiogramă, ecografie abdominală, mamară sau tiroidiană şi audiogramă.


Pe lângă de adulţi, vor beneficia de activităţile proiectului şi copii, care vor fi evaluaţi din punct de vedere al stării de nutriţie, creştere şi dezvoltare.
Pe parcursul proiectului vor fi observaţi factorii de risc pentru sănătate (diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arterială, obezitate, alcool, fumat), iar studenţii vor susţine prezentări cu caracter educativ referitoare la optimizarea stilului de viaţă, igienă orală şi igiena alimentaţiei.
În urma acestor investigaţii, localnicii vor putea fi îndrumaţi către servicii medicale de specialitate.
Delta Dunării este o zonă defavorizată din punct de vedere al serviciilor medicale. Atât accesul dificil, cât şi situaţia economică precară sunt câteva motive pentru care cadrele medicale nu profesează în regiune.
Localnicii trebuie să se deplaseze în oraşele mari pentru a-şi face analize, un EKG sau o ecografie. Prin intermediul proiectului aceştia vor beneficia gratuit de aceste investigaţii în localitatea lor.
Partenerii ediţiei din Delta Dunării, care va avea durată de o săptămână, sunt UMF ”Carol Davila”, Colegiul Medicilor din România, Societatea Naţională de Medicina Familiei – Departamentul de medicina familiei în mediul rural şi zone izolate, Primăria Sfântu Gheorghe, Ultrasound Media, Clarfon, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România.
Proiectul de voluntariat ”Împreună pentru Sănătate Rurală” este o iniţiativă a Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”. Acesta se desfăşoară sub formă de caravane de sănătate în localităţi fără acces la investigaţii medicale, pe parcursul unui weekend. Anul acesta au fost vizitate patru localităţi de acest gen cu aproximativ 300 beneficiari.