/Dr. R.Tanasescu: Medicii de familie nu vor semna Contractul-Cadru la 1 iunie in actualele conditii

Dr. R.Tanasescu: Medicii de familie nu vor semna Contractul-Cadru la 1 iunie in actualele conditii

Medicii de familie nu vor semna Contractul-Cadru de la 1 iunie în actualele condiţii, a declarat luni dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Române de Medicina Familiei, motivând că informatizarea este o problemă serioasă, în care ar trebui să se implice Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.
“Informatizarea este o problemă serioasă pentru care ar trebui să se implice Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii. Ar fi mai ieftin dacă s-ar face licitaţie, în plus, responsabilitatea pentru funcţionarea sistemului trebuie să fie asumată de cei care doresc acest lucru”, a spus dr. Tănăsescu.


Ea a adăugat că o altă problemă care nu este clară în contract este cea a consultaţiilor pentru bolnavii cronici – dacă se fac la una sau la trei luni şi a precizat că medicii de familie nu sunt de acord nici cu semnarea “în alb a unui contract pe doi ani, a cărui finanţare nu se cunoaşte”, şi nici cu faptul că nu se ştie ce se întâmplă cu pacienţii care nu-şi plătesc asigurările de sănătate, dacă au dreptul sau nu la consultaţii.
Contractul-Cadru pe acest an ar fi trebuit să fie semnat de furnizorii de servicii medicale de la 1 aprilie, dar semnarea a fost amânată pentru 1 iunie. Medicii de familie nu sunt de acord nici cu această dată, câtă vreme nu au fost modificate punctele divergente în totalitate, ci numai o parte, respectiv cel referitoare la bugetul orientativ, şi cel privind sancţiunile pentru medici, care a fost scos scos de autorităţi.