/Dr. Nicoleta Preda si dr. Elena Butoi, bursiere ale programului UNESCO – L`Oréal

Dr. Nicoleta Preda si dr. Elena Butoi, bursiere ale programului UNESCO – L`Oréal

Dr. Nicoleta Preda şi dr. Elena Butoi sunt cele două bursiere naţionale ale programului UNESCO – L’Oréal ”Pentru femeile din ştiinţă”, ediţia a doua, se arată într-un comunicat de presă.
Ele au câştigat ediţia de anul acesta primind două burse de cercetare: prima, pentru o lucrare din domeniul Chimiei (anul 2011 fiind anul Internaţional al Chimiei) iar cea de-a doua, pentru o lucrare din domeniul Ştiinţelor Vieţii.
Bursele, în valoare de 42.000 de lei fiecare, le vor ajuta să deruleze activităţi de cercetare în cadrul unei instituţii de profil din România.


Nicoleta Preda a câştigat bursa la Secţiunea Chimie cu un proiect care vizează obţinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicaţii în dezvoltarea de senzori şi cataliză.
Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM). La cei 35 de ani, dr. Nicoleta Preda are peste 40 lucrări publicate în reviste de specialitate.
”Cercetarea ştiinţifică poate oferi o şansă reală de afirmare profesională pentru tinerele din România. În acest context, bursa naţională UNESCO – L’Oréal reprezintă o oportunitate importantă în dezvoltarea unor noi competenţe profesionale pentru tinerele care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării ştiinţifice”, a declarat dr. Nicoleta Preda.
Proiectul câştigător la Secţiunea Ştiinţele Vieţii propus de Elena Butoi analizează rolul celulelor şi moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei, cauza principală de mortalitate în ţările dezvoltate, inclusiv România.
Rezultatele pot contribui la o abordare inovativă în tratamentul aterosclerozei. Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară ”Nicolae Simionescu”.
”Am fost impresionată de programul ‘Pentru femeile din ştiinţă’ lansat de L’Oréal şi UNESCO, de scopul programului de a încuraja urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi de a recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume”, a declarat câştigătoarea de anul acesta a secţiunii Ştiinţele Vieţii.
Juriul celei de-a doua ediţii a programului a fost format din reprezentanţi L’Oréal România şi ai instituţiilor partenere ale programului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
Lansat oficial în România la sfârşitul anului 2009 programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal ”Pentru femeile din ştiinţă” recunoaşte şi încurajează activitatea tinerelor cercetătoare din ţara noastră, având ca unic scop promovarea activităţii de cercetare şi susţinerea acelora care doresc să păşească pe acest drum.
Câştigătoarea primei ediţii a Programului de burse naţionale UNESCO – L’Oréal, ”Pentru femeile din ştiinţă” este dr. Ruxandra Jurcuţ. Proiectul propus anul trecut a vizat realizarea primului studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţi tineri care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice.
Ediţia a treia a Programului de burse naţionale UNESCO – L’Oréal ”Pentru femeile din ştiinţă” va fi lansată în toamna acestui an.