/Dr. Lucian Duta: In sistemul de sanatate nu s-a facut reforma, doar ajustari

Dr. Lucian Duta: In sistemul de sanatate nu s-a facut reforma, doar ajustari

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat, joi, într-o conferinţă cu tema ”Reforma sănătăţii la analiză”, că în sănătate nu s-a făcut reformă, ci numai ajustări, adăugând că nu s-a realizat standardizarea actului medical.
Lucian Duţă spune că reforma ar trebui să reprezinte procesul prin care se stabileşte echilibrul între stat şi beneficiarul sistemului, însă din păcate acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani.
”Pe măsura trecerii anilor, nemulţumirile pacienţilor au crescut, ale medicilor de asemenea. Numărul de medici care au părăsit România este alarmant, ceea ce înseamnă un lucru foarte simplu – ori reforma nu a început, ori a eşuat. Pentru a vorbi de reformă în sănătate ar trebui să avem o viziune asupra a ceea ce înseamnă această reformă – obiective şi să avem o strategie. Acest lucru dumneavoastră ştiţi la fel de bine ca şi mine că nu-l avem şi nu l-am avut vreodată”, a declarat dr. Lucian Duţă.


Referindu-se la rolul CNAS, el a subliniat că acesta este de control şi de evitare a fraudei.
Lucian Duţă a spus că cele două obiective majore al CNAS au fost atinse, respectiv introducerea preţului de referinţă şi informatizarea sistemului.
”Prin introducerea preţului de referinţă la medicamente s-a atins obiectivul de stimulare a consumului de generice şi utilizarea moleculelor noi doar acolo unde nu există alternative terapeutice”, a subliniat preşedintele CNAS.
În ceea ce priveşte cardul de sănătate, Lucian Duţă a spus că acesta reprezintă principala pârghie de control în sistem.
Referitor la pachetul de servicii de bază, preşedintele CNAS a menţionat că nu se poate avansa o dată certă când va intra în vigoare, adăugând că pentru asta trebuie ”o amplă dezbatere”.