/Dorin Florea (PDL): Casa de Sanatate nu are de ce sa se bage in actul medical

Dorin Florea (PDL): Casa de Sanatate nu are de ce sa se bage in actul medical

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate a PDL, dr. Dorin Florea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că datoria Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este aceea de a colecta bani şi de a-i distribui pe baza unor principii clare dar că acest organism nu trebuie să se amestece în actul medical.
‘Casa de Sănătate nu are de ce să se bage în actul medical. Casa de Sănătate să colecteze bani şi să îi distribuie după nişte principii clare şi precise. Asta e datoria Casei, ea nu trebuie subordonată nici Ministerului (Sănătăţii). Să fie o instituţie autonomă care să respecte principii şi într-o excelentă colaborare cu ministerul. Casa nu face politicile firmelor de medicamente, Casa (CNAS -n.r.) nu trebuie să facă politicile programelor de sănătate’, a spus Florea, referindu-se la proiectul de ordin al CNAS privind normele de acordare a asistenţei medicale în perioada 2011-2012.


Vicepreşedintele PDL a susţinut că nu este de acord nici cu ce a propus CNAS, referitor la reducerea salariilor medicilor de familie, arătând că această instituţie va trebui să reducă cu 25% fondurile din programele de sănătate ‘unde sunt bani neverificaţi în modul în care se cheltuiesc’.
Acesta a susţinut că nu este firesc ca 60% din banii destinaţi spitalelor să fie alocaţi pe programe de sănătate şi mai ales pentru boli pentru care nu s-a găsit un tratament, cum ar fi scleroza în plăci.
‘Nu e normal ca pentru anumite boli s-au alocat sume exorbitante încât te joci cu stabilitatea spitalelor. Nu pot să accept că s-au comandat medicamente pentru programul X de sănătate şi medicamentele le găseşti expirate, în valori de zeci de milioane, în cabinetele unor medici. Aceste controale trebuie să fie exercitate dur şi trebuie crescut atributul directorilor de spitale, nu la Colegiului Medicilor. Colegiul Medicilor este incapabil la ora actuală să dispună măsuri eficiente datorită interpretărilor subiective. În schimb, la culpa medicală, pot interveni să judece corect dacă un medic a greşit sau nu. Dar din punct de vedere administrativ, acolo este treaba directorului de spital’, a accentuat vicepreşedintele Comisiei de Sănătate al PDL.
Potrivit unui proiect de ordin al CNAS privind normele la acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei, sunt prevăzute noi criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, printre acestea numărându-se pierderea subită a conştiinţei, pulsul anormal, tensiunea anormală, pierderea acută a vederii sau a auzului, pierderea acută a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului, răni provocate de traume majore, inclusiv fracturi, febră persistentă – cel puţin cinci zile cu temperatura peste 38°C – hemoragie abundentă, anomalii ale eletrocardiogramei.