/Dolj: Medicii de familie solicita un act aditional si pentru luna iunie

Dolj: Medicii de familie solicita un act aditional si pentru luna iunie

Medicii de familie din România solicită un act adiţional la actualul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pentru luna iunie, perioadă în care să poată studia normele noului contract-cadru după ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Doina Mihăilă, a declarat, sâmbătă, la Craiova, într-o conferinţă de presă, că medicii de familie au observat o deschidere din partea Ministerului Sănătăţii care a înţeles că medicina de familie se află într-o situaţia cu care nu s-a mai confruntat de la înfiinţarea de acum 11 ani, însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate continuă să îi trateze nu ca pe nişte parteneri, ci ca pe nişte persoane de care nu are prea mare nevoie.


“Am avut parte de o modificare de contract-cadru acum câteva zile, contract care are şi părţi bune. Sigur că suntem nemulţumiţi că bugetul a rămas acelaşi, pentru că noi am fi dorit totuşi ca medicina de familie să trăiască în nişte condiţii decente şi nu la limita funcţionării unui cabinet, dar se pare că acestea sunt condiţiile în acest moment. Noi încă sperăm că în decursul acestui an se vor găsi şi soluţii ca medicii de familie să plece şi cu un ban acasă după ce plătesc toate cheltuielile”, a spus dr. Doina Mihăilă.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a precizat că, dacă normele contractului cadru nu vor fi publicate “aşa cum am vorbit”, mesajul medicilor de familie către minister şi către CNAS este foarte clar: nu vor semna contractul cadru.
“Decât să intre cabinetul în faliment într-o lună de zile prin incapacitate de plată, prefer să nu fac acest contract”, a precizat dr. Mihăilă.
Aceasta a explicat că normelor la contractul cadru nu au fost încă definitivate, iar din acest motiv medicii de familie au decis să ceară o perioadă de graţie de o lună şi să încheie un act adiţional.
“În urma deschiderii Ministerului Sănătăţii, pentru că se pare că în ultimul timp ministrul Sănătăţii a înţeles că medicina de familie se află într-o situaţie cu care nu s-a mai confruntat de la înfiinţarea ei, de acum 11 ani, solicităm o perioadă de graţie de o lună. Sigur că declarativ este foarte frumos, avem promisiuni, dar aşteptăm să le vedem pe hârtie. Câtă vreme negocierile dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională nu s-au terminat, sigur că nu au plecat la Monitorul Oficial şi nici măcar atunci nu suntem siguri întotdeauna că ceea ce pleacă este şi ceea ce iese. Prin urmare, trebuie să aşteptăm să iasă. CNAS în acest moment nu ne tratează ca pe nişte parteneri de contract, ci ca pe nişte persoane care, dacă vor să intre în contract bine, dacă, nu, nu. Ei se consideră finanţatorii sistemului sanitar, ceea ce este un lucru fals, pentru că sunt gestionarii banilor oamenilor şi atât. Cu asta trebuie ei să se ocupe şi să îi gestioneze în interesul oamenilor care contribuie”, a conchis Mihăilă.