/Dolj: In fiecare luna, din Romania pleaca in medie 260 de medici

Dolj: In fiecare luna, din Romania pleaca in medie 260 de medici

Secretarul general al Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Viorel Rădulescu, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, într-o conferinţă de presă, că în primele patru luni ale anului 2011 au plecat 1.100 de medici, din care 30 la sută sunt medici de familie.
‘Tendinţa este de 260 de medici pe fiecare lună a anului 2011, încât la nivelul întregului an estimăm că 3.000 de medici vor pleca din sistemul românesc de sănătate’, a spus dr.Viorel Rădulescu.
Secretarul general al CMR a spus că, deşi locurile medicilor care părăsesc sistemul românesc de sănătate rămân vacante, conform Ordonanţei 34 nu se pot face alte angajări, pentru că trebuie să iasă şapte oameni din sistem ca să fie angajat unul, iar în sistemul de asistenţă medicală ambulatorie şi de medicină primară, orice medic care pleacă este greu de înlocuit, mai ales în mediul rural.


‘Dacă este un medic singur în acea comună, atunci comuna rămâne fără medic. Se vor găsi probabil medici tineri care vor intra în sistem, dar este destul de greu să acceseze astăzi sistemul, în condiţiile în care normativa este de 1.800 de asiguraţi pe listă ca să poată să existe un cabinet de medicină de familie în sensul asigurării tuturor cheltuielilor’, a adăugat dr.Rădulescu.
Acesta a explicat că, dacă un pacient nu se află pe lista unui medic de familie de cel puţin şase luni, pacientul nu se poate înscrie la alt medic de familie, iar în aceste condiţii trebuie să se adreseze direct casei de asigurări de sănătate.
‘Dacă eu sunt înscris pe lista medicului de familie de mai puţin de şase luni, iar medicul meu pleacă în străinătate, eu nu mă pot înscrie pe lista altui medic de familie. În aceste condiţii, trebuie să mă adresez direct casei de asigurări de sănătate’, a explicat dr.Rădulescu.