/Doina Mihaila: CASMB face presiuni asupra medicilor de familie

Doina Mihaila: CASMB face presiuni asupra medicilor de familie

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) face presiuni asupra medicilor de familie să semneze contractul-cadru, a declarat luni pentru AGERPRES dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Ea a spus că medicii de familie din Bucureşti sunt chemaţi prin telefon şi prin sms-uri să vină urgent la CASMB pentru a semna că au luat la cunoştinţă de actul adiţional, dar, de fapt, prin această semnătură reprezentanţii CASMB consideră că aceştia au semnat contractul-cadru pe 2011.
“Dacă vin să depună raportările, sunt obligaţi să semneze, spunând că nu le vor da evidenţa asiguraţilor dacă nu semnează actul adiţional. Reprezentanţii CASMB spun că este doar o semnătură pentru luarea la cunoştinţă, deoarece mâine este ultima zi când se poate semna, dar, de fapt, ei semnează contactul-cadru pe anul în curs”, a spus dr. Doina Mihăilă.


Preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a declarat cu o zi în urmă că medicii de familie care fac parte din organizaţia pe care o conduce nu vor semna Contractul-cadru pe anul 2011 şi îi solicită premierului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară.
“Situaţia este foarte clară, noi ne menţinem pe poziţii, nu vom ceda. Chiar dacă există colegi de-ai noştri care au mai semnat în unele părţi, numărul lor este nesemnificativ. Nu este o acţiune politică, ci este o acţiune de politică sanitară în domeniul asigurărilor sociale de sănătate. Vedem încheierea acestei crize cu o mediere a primului-ministru, pentru că se pare că problemele noastre nu pot fi rezolvate nici de Ministerul Sănătăţii, nici de Casa de Asigurări de Sănătate. Premierul n-a discutat cu noi”, a spus Mihăilă.
De asemenea, ea a anunţat că patronatele medicilor de familie vor trimite luni o notificare la CNAS şi la MS prin care reclamă faptul că actele adiţionale la vechiul Contract-cadru, pe anul 2010, înaintate unor medici pentru a fi semnate sunt nule, întrucât hotărârea de guvern pentru aprobarea Contractului-cadru pe anul 2010 a fost abrogată prin adoptarea hotărârii pentru aprobarea Contractului-cadru pe anul 2011.
Medicii cer clarificarea articolelor din normele de aplicare a Contractului-cadru, pentru consultarea pacienţilor bolnavi cronic.
Federaţia mai solicită plata a maximum 25 de servicii şi a unei consultaţii pe zi, la program de cinci ore de cabinet şi două ore de consultaţii la domiciliu pe zi. Pentru medicii cu peste 2.200 de pacienţi înscrişi pe listă cotele ar trebui să crească la 30 de servicii şi o consultaţie la domiciliu pe zi.
Printre revendicări mai este şi asigurarea valorii minime garantate atât la decontarea de la CNAS per capita, cât şi la plata per serviciu, cu regularizări trimestriale.
Totodată, medicii solicită ca valoarea minimă garantată pe fiecare pacient înscris să fie de minimum 3 lei iar valoarea minimă garantată per serviciu medical prestat – 2,5 lei. Ambele valori de punct se vor corela cu gradul profesional.
De asemenea, medicii vor modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitaţie, care să facă o depunctare graduală pentru medicii cu peste 2.200 de pacienţi.
Informatizarea sistemului de emitere de reţete şi decontare a serviciilor medicale trebuie să facă obiectul unui contract separat, negociat între medici şi stat, iar MS şi CNAS trebuie să suporte costurile pentru asigurarea tehnicii necesare, mai susţin medicii de familie.
Ei cer şi ca din ordinul de emitere a reţetelor să fie eliminat sistemul prin care medicii sunt obligaţi să aplice coduri de bare. Referitor la Sistemul Informatic Unic Integrat, medicii vor corectarea erorilor din sistem şi despăgubirea doctorilor.
O altă cerinţă a medicilor de familie se referă la alocarea a minimum 9% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru asistenţa medicală primară, precum şi la negocierea tuturor documentelor şi actelor normative care îi privesc.