/Doar 4 medici de familie din Valcea nu elibereaza retete, potrivit conducerii CJAS

Doar 4 medici de familie din Valcea nu elibereaza retete, potrivit conducerii CJAS

Doar patru medici de familie din judeţul Vâlcea au recunoscut că nu eliberează reţete, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul CJAS, Rodica Mărginean.
“Este vorba de 4 medici de familie din Râmnicu Vâlcea de la policlinica cu plată. În rest, la un control sumar pe care l-am efectuat noi prin sondaj telefonic în restul oraşelor – Drăgăşani, Horezu, Bălceşti, restul medicilor eliberează reţete. Însă toţi medicii de familie au semnat acel act adiţional valabil până la sfârşitul lunii iunie inclusiv cei patru de care aminteam anterior. În ceea ce priveşte semnarea viitorului contract-cadru, deşi nu s-a anunţat nimeni, am fost sunaţi de mulţi medici de familie care s-au interesat de acte”, a precizat directorul CJAS.
Rodica Mărginean a vorbit şi de “lobby-ul” pe care îl fac firmele de medicamente pentru a fi prescrise produsele lor.


“Toată lumea ştie modalitatea prin care sunt prescrise anumite medicamente de medici. Este acel concubinaj dintre medic sau farmacist cu firma de medicamente – medici plecaţi în afară la congrese pe banii firmelor de medicamente. Vreau să spun că prin acest program informatic SIUI foarte multe aspecte de acest gen sunt cunoscute”, a mai spus Rodica Mărginean.
Aceasta a vorbit şi despre fondurile care vor fi alocate spitalelor vâlcene.
“Vreau să spun că avem spitale clasificate la categoria a IV-a – Brezoi, Drăgăşani, Horezu care vor primi mai puţine fonduri decât până acum şi de aceea devine foarte important ajutorul autorităţilor locale. CJAS a primit în acest an 88% din bugetul din 2010, aşadar fără o suplimentare de fonduri şi fără contribuţia autorităţilor locale aceste spitale nu vor face faţă cheltuielilor. Spitalul Judeţean Vâlcea aflat la categoria a III-a este cel care va primi cu 10%, cel puţin, mai multe fonduri. În ceea ce priveşte Maternitatea trebuie de urgenţă să fuzioneze cu Judeţeanul, altfel va primi cu 50% mai puţine fonduri decât anul trecut”, a spus Mărginean.
Totodată, directorul CJAS i-a atenţionat pe cei doi primari din Laloşu şi Milcoiu că nu intră în atribuţiile lor să schimbe un medic de familie.
“Cei doi edili au venit acum cu reclamaţii şi că vor să schimbe medicul de familie din zonă. De parcă asta ar intra în atribuţiile lor. Medicul de familie a venit acolo în zonă pe un alt sistem care nu are nimic în comun cu administraţia publică şi dacă e să plece de acolo nu pleacă atunci când doreşte primarul”, a susţinut Rodica Mărginean.