/Deputatul Tudor Ciuhodaru solicita bani de la bugetul de stat pentru implementarea cardurilor de sanatate

Deputatul Tudor Ciuhodaru solicita bani de la bugetul de stat pentru implementarea cardurilor de sanatate

Deputatul conservator Tudor Ciuhodaru a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, un proiect legislativ de modificare şi completare a Legii nr.95 din 2006, privind reforma în domeniul Sănătăţii, ce vizează asigurarea protecţiei pacienţilor şi a medicinei de familie prin asigurarea de la bugetul de stat a tuturor cheltuielilor legate de cardul naţional de sănătate.
Tudor Ciuhodaru a declarat, marţi, presei că prin modificarea proiectului legislativ propune ca toate cheltuielile necesare pentru implementarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate – atât pentru producerea, personalizarea, editarea şi implementarea cardurilor, cât şi pentru distribuirea acestora – să fie suportate de la bugetul de stat.


El a criticat faptul că actualul proiect legislativ prevede ca pacienţii asiguraţi să fie nevoiţi să plătească suplimentar un instrument de control ce serveşte în primul rând Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, iar în cazul în care aceştia nu se conformează, vor trebui să deconteze cheltuielile medicale. Un alt aspect dezaprobat de Ciuhodaru se referă la faptul că medicilor de familie li se impune achiziţionarea de cititoare de carduri, precum şi editarea de carduri sub formă de “muncă în folosul comunităţii”.
“Într-o lume bolnavă de criză singurele tratamente administrate sănătăţii românilor sunt taxele. Pe lângă coplata şi impozitarea pensiilor, se doreşte ca implementarea cardului naţional de sănătate să fie suportată tot de pacienţii aflaţi tot mai aproape de nivelul de subzistenţă sau de medicii de familie ce le asigură sănătatea. Mai precis, aceştia vor plăti producerea, distribuirea, personalizarea, editarea, precum şi celelalte costuri legate de implementarea cardului, cum ar fi cititoarele de carduri, tehnica de calcul şi serviciile de comunicare electronică”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat al Partidului Conservator.
Într-o astfel de situaţie, Fondul Asigurărilor de Sănătate destinat furnizorilor de servicii medicale va fi şi mai mic, punând în pericol acordarea de îngrijiri medicale, susţine Ciuhodaru.