/Deputatul Tudor Ciuhodaru cere dezbaterea de urgenta a proiectului de reducere la 5 la suta a TVA-ului la medicamente

Deputatul Tudor Ciuhodaru cere dezbaterea de urgenta a proiectului de reducere la 5 la suta a TVA-ului la medicamente

Deputatul Tudor Ciuhodaru consideră că modificarea criteriilor de compensare a medicaţiei pentru pacienţii cu cancer şi diabet reprezintă o nouă modalitate de “eutanasiere” a românilor.
Medicul susţine, într-un comunicat transmis luni presei, că există soluţii pentru ca medicaţia pentru aceste categorii de pacienţi să rămână compensată în continuare sută la sută şi cere dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului legislativ privind reducerea la 5% a TVA-ului la medicamente.
“Bolnavii de cancer din România au de înfruntat o tumoră mult mai gravă decât boala în sine: Ministerul Sănătăţii. Preconizatele măsuri privind compensarea medicaţiei pacienţilor oncologici riscă să lase fără tratament mii de români. Ministrul susţine cu lacrimi de crocodil că oncologia şi terapia intensivă reprezintă priorităţile domniei sale, dar nu ezită în a folosi coasa guvernamentală pentru a tăia din fondurile necesare terapiei acestor pacienţi”, susţine Ciuhodaru în comunicatul de presă.


Conform sursei citate, programele naţionale de sănătate, precum cel de oncologie, sunt puse în pericol de datoriile de 438 de milioane de lei, iar reţete în valoare de 550 milioane de lei nu sunt acceptate pentru că nu există acoperire bugetară, fapt ce duce la lipsa medicamentelor din farmacii.
Reducerea TVA-ului la medicamente la 5%, susţine Ciuhodaru, va creşte accesul la tratament al românilor într-o ţară bolnavă aflată în criză.
“Strategia de creştere a accesului la medicamente este una dintre bazele esenţiale pentru dezvoltarea medicinei primare şi decongestionarea spitalelor, prin tratarea eficientă a bolilor cronice în ambulator şi reducerea complicaţiilor acestora, iar pe termen lung va duce la creşterea speranţei de viaţă”, mai spune deputatul.