/Curtea de Apel Craiova a decis ca Centrul de Cardiologie sa nu devina sectie a SJU

Curtea de Apel Craiova a decis ca Centrul de Cardiologie sa nu devina sectie a SJU

Curtea de Apel Craiova a admis, marţi după-amiază, cererea Centrului de Cardiologie Craiova care a solicitat suspendarea hotărârii de guvern privind desfiinţarea şi reorganizarea acestui centru ca secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.
Conducerea Centrului de Cardiologie Craiova a făcut plângere pe 23 martie la Curtea de Apel Craiova, acţionând în instanţă Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii, şi a solicitat suspendarea executării hotărârii de guvern. Potrivit portalului just.ro, acţiunea în instanţă a Centrului de Cardiologie Craiova a fost admisă de Curtea de Apel Craiova până la pronunţarea instanţei de fond, însă decizia poate fi atacată cu recurs.


Potrivit HG 105/2011, în centrul universitar Craiova în concepţia Ministerului Sănătăţii ar fi necesar să existe o unitate sanitară care să poată fi clasificată la categoria I – nivel de competenţă foarte înalt, în conformitate cu prevederile OMS privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă.
‘Centrul de Cardiologie Craiova este o unitate sanitară publică cu paturi şi funcţionează cu majoritatea structurilor pe o parte din nivelele III şi IV din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care nu are în structura sa secţie de cardiologie, iar colaborarea între cele doua unităţi sanitare nu este din cele mai bune. De asemenea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu putea fi clasificat la nivelul de competenţă IIA, conform criteriilor de clasificare în vigoare, pentru asistenţa de urgenţă spitalicească, din punct de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi a capacităţii de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi in stare critică, rămânând doar la nivel de competenţă III. Cele două unităţi, ca urmare a reorganizării, vor utiliza o platformă comună de investigaţii, fără a fi necesară decontarea între unităţi. Anumite investigaţii sunt decontate între unităţi folosind platforme de investigaţii separate dar necesare pentru funcţionarea fiecăruia dintre cele două unităţi’, se menţionează în HG 105/2011.
Conducerea Centrului de Cardiologie Craiova a organizat mai multe acţiuni publice cu sprijinul societăţii civile în cadrul cărora a solicitat sprijin pentru menţinerea în continuare ca unitate de sine stătătoare.