/Cseke Attila: Unitatile sanitare care nu se transforma in camine de batrani nu vor mai avea finantare

Cseke Attila: Unitatile sanitare care nu se transforma in camine de batrani nu vor mai avea finantare

Unităţile sanitare care nu se înscriu pentru transformarea în cămine de bătrâni până la 1 aprilie nu vor mai avea finanţare, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
Ministrul a spus că unităţile care nu au depus cerere de transformare în cămine de bătrâni la Ministrul Muncii nu vor putea fi finanţate şi nici nu vor putea face contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cseke Attila a precizat că până acum s-au înscris în acest program doar şapte unităţi din cele 67 de spitale care trebuie să se transforme în cămine pentru persoane vârstnice. Ministrul este optimist şi crede să se vor înscrie şi alte unităţi în acest program. Ministrul sănătăţii a mai spus că personalul de la aceste unităţi va fi redistribuit în trei etape începând cu 4 aprilie.


În prima etapă, până la data de 28 martie, personalul din unităţile reprofilate va depune la managerul unităţii opţiunea pentru postul dorit, iar managerul unităţii va avea obligaţia ca în termen de două zile să prezinte Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană tabelul nominal cu opţiunile şi punctajele fiecărui angajat.
Până la data de 23 martie Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a afişa la sediul propriu posturile vacante la nivel naţional, pe categorii de personal şi pe specialităţi, pe judeţe şi unităţi sanitare.
În zilele de 4 şi 5 aprilie unităţile vor realiza redistribuirea personalului în unităţile din aceleaşi judeţ.
În 14 şi 15 aprilie se va face redistribuirea în unităţile din judeţele limitrofe. Procesul se va încheia în zilele de 28-29 aprilie atunci când se va face redistribuirea la nivel naţional.
Un număr de 678 de medici şi 2.086 de asistenţi medicali vor putea opta pentru posturi în cadrul căminelor pentru persoane vârstnice, nou înfiinţate, sau pentru posturi vacante în sistemul sanitar de aceeaşi specialitate.
După înfiinţarea centrului/căminului pentru persoane vârstnice, în 90 de zile se face o acreditare a acestuia. În aceste cămine vor fi două persoane vârstnice la un angajat, a mai spus ministrul sănătăţii.
Programul “Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice” se adresează în primul rând autorităţilor judeţene şi locale care pot decide până la 31 martie 2011 dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în hotărârea de guvern.
În ceea ce priveşte comasările, ministrul sănătăţii a precizat că acestea se vor reevalua şi în cursul lunii viitoare.

TAGS: