/Criza din sistemul de sanatate in dezbatere

Criza din sistemul de sanatate in dezbatere

Medicii de familie vor dezbate duminică actuala situaţie din sistemul de sănătate alături de pacienţi, farmacişti, medici specialişti, reprezentanţi ai societăţii civile.
“Această criză a provocat şi perpetuat criza medicinei româneşti în general. În al unsprezecelea an de asigurări constatăm că sistemul este blocat de neputinţă. Pacienţii au din ce în ce mai greu acces la servicii medicale şi medicamente, farmaciştii şi producătorii îşi recuperează din ce în ce mai greu banii, medicii nu sunt plătiţi decent şi emigrează. Este evident că sistemul de asigurări de sănătate patronat de stat, în forma actuală, şi-a atins limitele”, susţine dr. Cristian Oană, membru al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, într-un comunicat de presă.
El afirmă că de la medici se aşteaptă, în primul rând, să ofere soluţii şi să rezolve suferinţe, “în acest caz suferinţa sistemului de îngrijire a sănătăţii”.


În plus, spune dr. Cristian Oană, acţiunea noastră presupune o oarecare urgenţă, deoarece bolile pacienţilor noştri nu intră în vacanţă până statul rezolvă problemele sistemului. În al doilea rând, suntem cetăţeni liberi şi membri ai unei profesiuni liberale de la care societatea aşteaptă soluţii şi îndrumări pentru o viaţă mai sigură şi mai prosperă. Dar sănătatea este prea importantă ca să fie lăsată doar pe mâna medicilor şi a managerilor.
În opinia sa, medicii nu se mai pot limita doar la soluţii “tehnice”. “O eroare fundamentală a sistemului actual este că încearcă să ofere soluţii tehnice la probleme fundamental etice şi morale. De aceea trebuie să ne implicăm cu toţii în acest efort colectiv de însănătoşire a sănătăţii româneşti. De obicei, în momentele de criză, este bine să pui la îndoială înseşi premisele sistemului, ideile fundamentale pe care se întemeiază”, afirmă dr. Oană.
El supune dezbaterii câteva probleme, cum ar fi până la ce nivel putem fi realmente solidari în boală şi suferinţă: familie, breaslă, oraş, regiune, există echitate în folosirea banilor şi resurselor sănătăţii, cine se ocupă de sănătatea publică şi pe ce bani, care este rolul medicului, al comunităţii şi al individului în prevenţia bolilor şi promovarea sănătăţii, noile medicamente, dispozitive şi tehnologii medicale sunt necesare sau sunt obiecte de lux şi statut social, cine le evaluează.
În cadrul dezbaterii se mai propune şi abordarea aspectelor privind rolul pacienţilor în deciziile ce îl privesc şi ce doreşte societatea – ca medicii să se ocupe de problemele de sănătate ale oamenilor sau doreşte un funcţionar, dactilografă, contabil, administrator, telefonist de serviciu care are ca obiect de activitate şi sănătatea.
Dr. Oană spune că prin această acţiune se doreşte să se realizeze acea masă critică de oameni competenţi care gândesc şi acţionează cu bună credinţă pentru îndreptarea lucrurilor.