/Covasna: Protest la Spitalul din Valcele impotriva mutarii acestuia la Intorsura Buzaului

Covasna: Protest la Spitalul din Valcele impotriva mutarii acestuia la Intorsura Buzaului

Pacienţii şi angajaţii Centrului de Patologie Neuromusculară ”Dr. Horia Radu” din Vâlcele au organizat luni dimineaţă o acţiune de protest pentru a împiedica mutarea acestuia la Întorsura Buzăului.
Protestatarii au ieşit în stradă şi au blocat pentru aproximativ o jumătate de oră circulaţia rutieră.
Preşedinta Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, Maria Teodorescu, a declarat, pentru AGERPRES, că acţiunile de protest vor continua până când Ministerul Sănătăţii va renunţa la ideea mutării spitalului.


Aceasta a menţionat că în ţară există circa 35.000 de persoane cu distrofii musculare, o boală ereditară degenerativă care nu are leac, iar Spitalul din Vâlcele este singurul din România care internează aceşti pacienţi.
”Spitalul de la Vâlcele are o tradiţie de peste 40 de ani, este singura unitate cu acest profil din ţară, şi nu întâmplător a fost ridicat la Vâlcele, ci pentru că aici există o serie de factori naturali care ajută pacienţii. Noi refuzăm categoric să ne mutăm la Întorsura Buzăului. (…) Se ştie că acolo e polul frigului din România, iarna sunt minus 30-40 de grade, iar pentru bolnavii cu distrofii se recomandă o climă blândă”, a declarat Maria Teodorescu.
Medicii şi cadrele medicale care au participat la protest au menţionat că nu sunt de acord să facă naveta la Întorsura Buzăului, care se află la o distanţă de peste 50 de kilometri, deoarece nu au bani şi nimeni nu le decontează transportul.
”Practic, dacă se desfiinţează spitalul din Vâlcele, 60 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă”, a declarat liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.
Primarul comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu, a precizat că atât Consiliul Local, cât şi comunitatea locală se solidarizează cu protestatarii şi că, în ultimă instanţă, va propune Ministerului Sănătăţii să treacă această unitate medicală în subordinea autorităţilor locale pentru a împiedica mutarea la Întorsura Buzăului.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, pacienţii de la Vâlcele ar urma să fie mutaţi la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.