/Covasna: Prefectura Covasna si sediul UDMR, pichetate de angajatii si pacientii spitalului din Valcele

Covasna: Prefectura Covasna si sediul UDMR, pichetate de angajatii si pacientii spitalului din Valcele

Aproximativ 80 de pacienţi şi angajaţi ai Centrului de Patologie Neuromusculară ‘dr. Horia Radu’ din Vâlcele au pichetat joi sediul Prefecturii Covasna, precum şi sediul UDMR din Sfântu Gheorghe, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa această unitate medicală cu o tradiţie de peste patru decenii şi de a o muta la Întorsura Buzăului.
Protestatarii, printre care s-au numărat şi bolnavi imobilizaţi în cărucioare, au afişat pancarte pe care scria ‘Nu ne luaţi dreptul la viaţă’, ‘Nu plecăm la Întorsura’, “Viaţa ne-a furat sănătatea, guvernanţii ne iau demnitatea’, ‘Ignoranţa voastră e condamnarea noastră’.


Preşedinta Asociaţiei naţionale a distroficilor muscular, Maria Teodorescu, a declarat pentru AGERPRES că în România există aproximativ 35.000 de oameni cu distrofii musculare, o boală ereditară progresivă incurabilă, iar pacienţii care vin de ani de zile la Vâlcele refuză mutarea la Întorsura Buzăului pe considerentul că în acea zonă clima este mult prea severă pentru boala lor.
Cadrele medicale se opun şi ele mutării la Întorsura Buzăului, pe motiv că nu au bani şi nici condiţii pentru a face naveta 100 de kilometri pe zi.
Potrivit unei hotărâri de Guvern, Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele va fi închis, iar activitatea acestuia va fi transferată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici. Totodată, managementul Spitalului din Întorsura va fi preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Managerul general al Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea, a declarat joi pentru AGERPRES că transferarea activităţii de la Vâlcele la Întorsura Buzăului se va face până la sfârşitul lunii iunie şi a dat garanţii că pacienţii vor beneficia în noua locaţie de condiţii mai bune decât la Vâlcele.
În ce priveşte cadrele medicale, aceasta a menţionat că celor care nu vor să facă naveta li se va oferi alternativa de a lucra la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe sau la Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna.
Angajaţii şi pacienţii de la Vâlcele au organizat în ultimele două luni mai multe acţiuni de protest pentru a împiedica mutarea spitalului, inclusiv în faţa Ministerului Sănătăţii din Bucureşti, şi spun că vor continua.