/Covasna: Pacientii si cadrele medicale de la Spitalul din Valcele au reluat protestele

Covasna: Pacientii si cadrele medicale de la Spitalul din Valcele au reluat protestele

Aproximativ 80 de pacienţi şi cadre medicale de la Spitalul de Patologie Neuromusculară din Vâlcele au reluat luni protestele împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a muta această unitate medicală la Întorsura Buzăului.
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat pentru AGERPRES că pacienţii şi angajaţii spitalului se văd nevoiţi să continue protestele deoarece nu au primit nici un răspuns la memoriile transmise Prefecturii Covasna şi Ministerului Sănătăţii.
Acesta a mai adăugat că intenţionează să organizeze săptămâna viitoare un protest şi în faţa Ministerului Sănătăţii din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Distroficilor Muscular din România.


“Vom solicita autorizaţie, iar lunea viitoare vom protesta în faţa Ministerului Sănătăţii dacă nu vom primi răspunsul pe care îl dorim (…) Vom fi aproximativ o sută de oameni, o parte dintre cadrele medicale de la Vâlcele, cărora li se vor alătura şi bolnavi afectaţi de decizia Ministerului. Vor veni cu cărucioare, cu cârje, aşa cum vor putea”, a declarat Vasile Neagovici.
Preşedinta Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, Maria Teodorescu a precizat că principalul motiv pentru care pacienţii se opun mutării spitalului îl reprezintă clima severă de la Întorsura Buzăului, dar şi refuzul personalului medical de a face naveta pe motiv că nu au mijloace de transport şi nici bani.
Maria Teodorescu a menţionat că în România există aproximativ 35.000 de persoane cu distrofii musculare, o boală ereditară progresivă ce nu are tratament, iar o mare parte dintre ei vin de ani de zile la Spitalul din Vâlcele care are o tradiţie de aproape patru decenii.
Săptămâna trecută, cadrele medicale şi pacienţii de la Vâlcele au protestat timp de trei zile atât în incinta instituţiei, cât şi în faţa Prefecturii Covasna.
Protestatarilor li s-a alăturat şi primarul comunei Vâlcele, Marinescu Dumitru, care s-a oferit să preia Spitalul în subordinea Consiliului local, arătând că acesta este capabil să se autofinanţeze din moment ce a încheiat anul trecut cu un excedent bugetar de 400.000 de lei.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat că nu numai în judeţul Covasna s-au luat măsuri de restructurare a instituţiilor sanitare, ci în toată ţara şi şi-a exprimat rezerva cu privire la posibilitatea unei primării comunale de a prelua şi întreţine un spital de interes naţional care tratează bolnavi din toată ţara. Prefectul a menţionat că decizia aparţine exclusiv Ministerului Sănătăţii şi a subliniat, totodată, că este posibil ca spitalul din Întorsura Buzăului să ofere pacienţilor condiţii mai bune decât la Vâlcele.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, pacienţii de la Vâlcele ar urma să fie mutaţi la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.