/Covasna: Mars impotriva mutarii spitalul din Valcele la Intorsura Buzaului

Covasna: Mars impotriva mutarii spitalul din Valcele la Intorsura Buzaului

Aproximativ 70 de pacienţi şi angajaţi ai Centrului de patologie neuromusculară din Vâlcele au organizat, miercuri, un marş de protest împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a muta acest spital la Întorsura Buzăului.
Protestatarii, printre care s-au numărat şi câţiva pacienţi imobilizaţi în cărucioare, au parcurs în coloană distanţa dintre spital şi centrul localităţii Vâlcele, scandând mesaje prin care şi-au manifestat dezacordul faţă de mutarea la Întorsura Buzăului.
Cadrele medicale refuză transferul la Întorsura pe considerentul că nu au bani şi nici condiţii pentru a face naveta 100 de kilometri pe zi, iar pacienţii invocă clima mult prea rece din zonă, nerecomandată bolnavilor cu distrofii musculare, dar şi faptul că noul spital nu le oferă factorii terapeutici naturali de care beneficiază la Vâlcele.


‘Refuzăm deportarea la Întorsura Buzăului. (…) Ne vom încuia în spital şi vom lega porţile cu lanţuri. Nu ne va fi mai bine la Întorsura Buzăului pentru că nu sunt condiţii pentru bolnavii cu distrofii. (…) Strângem semnături pentru că intenţionăm să atacăm în instanţă decizia Ministerului Sănătăţii’, a declarat pentru AGERPRES preşedinta Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, Maria Teodorescu.
Aceasta a adăugat că nu exclude posibilitatea ca mutarea spitalului să aibă legătură cu refacerea bazei de tratament din staţiunea Vâlcele prin proiectul ‘Drumul apelor minerale’.
‘Vor să plecăm din staţiune pentru că aici vor veni oameni cu bani şi noi le stricăm imaginea’, a declarat Maria Teodorescu.
Liderul sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că protestele vor continua joi cu pichetarea Prefecturii şi sediului UDMR din Sfântu Gheorghe, formaţiunea care l-a susţinut pe Cseke Attila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.
Angajaţii şi pacienţii de la Vâlcele au organizat în ultimele două luni acţiuni de protest în lanţ pentru a împiedica mutarea spitalului, iar acestea au culminat cu pichetarea sediului Prefecturii Covasna şi al Ministerului Sănătăţii.
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că protestele de la Vâlcele sunt inutile, întrucât decizia Ministerului este definitivă.
‘Dura lex sed lex. Degeaba mai protestează, nu mai există cale de întoarcere’, a spus prefectul.
Ministerul Sănătăţii a decis ca activitatea Centrului de Patologie Neuromusculară Vâlcele să fie transferată în maximum trei luni în noul spital din Întorsura Buzăului, în scopul eficientizării resurselor financiare şi umane, precum şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale.
Spitalul din Întorsura Buzăului, în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, nu a funcţionat nici măcar o singură zi din lipsă de medici şi dotare cu aparatură medicală.