/Covasna: Decizia reorganizarii Spitalului din Valcele este corecta, afirma consilierul Ministrului Sanatatii

Covasna: Decizia reorganizarii Spitalului din Valcele este corecta, afirma consilierul Ministrului Sanatatii

Decizia reorganizării Spitalului de patologie neuromusculară ‘Dr. Horia Radu’ din Vâlcele şi mutării acestuia la Întorsura Buzăului este corectă, apreciază consilierul ministrului Sănătăţii, Vass Levente.
Acesta a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Sfântu Gheorghe, că la Întorsura Buzăului există un spital nou în care s-au investit sume importante de bani şi care stă nefolosit, în timp ce spitalul din Vâlcele funcţionează într-o clădire veche ce necesită investiţii mari pentru a fi renovată.
Vass Levente a adăugat că Spitalul de patologie neuromusculară tratează bolnavi din întreaga ţară şi nu pe localnici, prin urmare nu se pune problema de a lăsa localitatea Vâlcele fără asistenţă medicală.


În schimb, odată cu mutarea pacienţilor de la Vâlcele la Întorsura Buzăului se va rezolva problema asistenţei medicale şi pentru locuitorii acestei zone, care în momentul de faţă trebuie să străbată circa 40 de kilometri până la Sfântu Gheorghe sau la Braşov pentru tratamente şi investigaţii medicale complexe.
‘Reorganizarea este corectă. (…) Considerăm că e mult mai eficient ca spitalul de la Vâlcele să se multe la Întorsura Buzăului, iar managementul acestuia să fie preluat de Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, care se află, de asemenea, în subordinea Ministerului Sănătăţii. Practic, pacienţii vor beneficia de condiţii mai bune, iar managementul va fi asigurat de un singur centru, aflat în Covasna’, a declarat Vass Levente.
În opinia acestuia, pe lângă eficienţa financiară, un alt mare câştig al acestei schimbări va fi faptul că la Întorsura Buzăului va putea fi înfiinţată pe lângă secţia de boli cronice, respectiv de patologie neuromusculară, şi o secţie pentru boli acute, care va deservi populaţia autohtonă.
În ce priveşte cadrele medicale şi pacienţii de la Vâlcele, care se opun mutării spitalului, Vass Levente a spus că angajaţii care vor refuza să facă naveta vor fi redistribuiţi în sistem, pentru că e nevoie de medici şi asistenţi medicali, iar bolnavilor le-a recomandat să nu se mai lase manipulaţi pentru că la Întorsura Buzăului vor avea asigurate condiţii mai bune.
Săptămâna trecută, cadrele medicale şi pacienţii de la Spitalul de patologie din Vâlcele au protestat timp de trei zile atât în incinta instituţiei, cât şi în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe împotriva mutării spitalului, iar lunea viitoare vor să picheteze sediul Ministerului Sănătăţii din Bucureşti.