/Covasna: Angajatii si pacientii spitalului din Valcele au reluat protestele

Covasna: Angajatii si pacientii spitalului din Valcele au reluat protestele

Cadrele medicale şi bolnavii internaţi la Spitalul de patologie neuromusculară din Vâlcele au reluat luni protestele împotriva mutării acestei unităţi medicale la Întorsura Buzăului.
Potrivit liderului Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, la protest au participat circa 100 de persoane, care au aprins lumânări în mod simbolic pentru a face funeraliile spitalului din Vâlcele, care, prin decizia Ministerului Sănătăţii, va fi închis după 50 de ani de activitate.
Vasile Neagovici a declarat pentru AGERPRES că protestele vor continua pe parcursul acestei săptămâni atât în incinta spitalului, cât şi a Prefecturii şi sediului UDMR din Sfântu Gheorghe, formaţiunea care l-a susţinut pe Cseke Attila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.


Liderul sindical s-a arătat nemulţumit că nici protestele desfăşurate până acum şi nici memoriile trimise autorităţilor statului nu au avut efectul scontat, iar ‘numărătoarea inversă’ a început.
‘Suntem foarte nemulţumiţi, disperarea salariaţilor nu mai poate fi controlată. Aceştia riscă să rămână fără locuri de muncă pentru că le va fi imposibil din punct de vedere financiar să facă naveta la Întorsura Buzăului, 100 de kilometri pe zi, din salariile de 600-1.000 de lei lunar pe care le au. Avem alături de noi pacienţii, pentru că nici ei nu vor să plece din Vâlcele’, a mai spus Vasile Neagovici.
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că protestele salariaţilor şi pacienţilor de la Vâlcele sunt inutile, întrucât decizia ministerului este definitivă.
‘Dura lex sed lex. Acum degeaba mai protestează, nu mai există cale de întoarcere’, a spus prefectul.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, activitatea de asistenţă medicală din cadrul Centrului de Patologie Neuromusculară Vâlcele se va transfera, în termen de 90 de zile, în noul spital de la Întorsura Buzăului, un spital în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.
În comunicat se menţionează că aceste măsuri au ca scop ‘creşterea eficienţei în utilizarea resurselor financiare şi umane, precum şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale furnizate pacienţilor’.
Angajaţii şi pacienţii de la Vâlcele au organizat în ultimele două luni acţiuni de protest în lanţ pentru a împiedica mutarea spitalului, iar acestea au culminat cu pichetarea sediului Prefecturii Covasna şi al Ministerului Sănătăţii.
Printre motivele pe care aceştia le invocă în refuzul de a se muta la Întorsura Buzăului se numără lipsa de dotare a spitalului, clima mult prea rece din zonă, nerecomandată bolnavilor cu distrofii musculare, precum şi lipsa banilor pentru naveta cadrelor medicale.