/Covasna: Angajatii si pacientii spitalului din Valcele au pichetat pentru a doua oara Prefectura

Covasna: Angajatii si pacientii spitalului din Valcele au pichetat pentru a doua oara Prefectura

Aproximativ 60 de angajaţi şi pacienţi de la Spitalul de Patologie Neuromusculară din Vâlcele au pichetat miercuri, timp de o oră, sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a muta această unitate medicală la Întorsura Buzăului.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, managementul Spitalului de Patologie Neuromusculară din Vâlcele ar urma să fie preluat de Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, iar activitatea medicală să fie mutată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.


Printre motivele pe care salariaţii şi pacienţii le invocă în refuzul de a se muta la Întorsura Buzăului se numără lipsa de dotare a spitalului, clima mult prea rece din zonă, nerecomandată bolnavilor cu distrofii musculare, precum şi lipsa banilor pentru naveta cadrelor medicale.
Acesta este cel de-al doilea protest organizat în faţa Prefecturii Covasna de către Sindicatul Sanitas şi Asociaţia Distroficilor Muscular din România. Primul a avut loc la sfârşitul lunii martie şi a fost urmat de alte acţiuni de protest în incinta spitalului din Vâlcele, precum şi în faţa Ministerului Sănătăţii.
Protestatarii sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi înainte de luarea deciziei şi că acţiunile lor de protest nu au avut nici un ecou.
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că decizia reorganizării activităţii spitalului din Vâlcele aparţine Ministerului Sănătăţii şi se pare că aceasta va rămâne neschimbată.