/COPAC solicita oprirea campaniei de denigrare a prof. dr. Vasile Astarastoae

COPAC solicita oprirea campaniei de denigrare a prof. dr. Vasile Astarastoae

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită oprirea campaniei de denigrare împotriva prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei, difuzat luni.
Potrivit acestuia, COPAC a luat act cu îngrijorare de modul în care autorităţile înţeleg să nu respecte prezumţia de nevinovăţie în cazul anchetei referitoare la proiectele europene implementate de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi.


“Profesorul Vasile Astărăstoae este principalul susţinător al mişcării pacienţilor din România, este cel care a înţeles că prin colaborarea între medici şi pacienţi lucrurile se pot schimba în bine în sistemul sanitar. Ca urmare a acestei viziuni, Colegiul Medicilor din România a fost prima şi singura instituţie din ţară unde reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi au găsit sprijin şi suport în lupta pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor, făcând împreună un corp comun în lupta împotriva măsurilor aberante pe care politicienii iresponsabili le iau pentru sistemul sanitar, pentru medici sau pacienţi”, se afirmă în comunicat.
Reprezentanţii COPAC apreciază că ceea ce se petrece acum este “rezultatul poziţiei tranşante pe care dl. prof. dr. Vasile Astărăstoae a luat-o, de nenumărate ori, împotriva celor care alungă medicii din ţară şi cărora nu le pasă de pacienţi”.
COPAC cere DNA “oprirea acestui spectacol menit să ştirbească meritele şi imaginea unui om care a dăruit atât de mult breslei medicale, dar şi mişcării pacienţilor din România”. Prof. dr. Vasile Astărăstoae a acuzat, duminică, într-o conferinţă de presă, faptul că DNA a furnizat pe surse informaţii trunchiate din dosarul în care acesta este anchetat alături de alţi angajaţi ai instituţiei de învăţământ superior ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene pentru platforma electronică a universităţii.