/Constanta: Spitalul Judetean, clasificat la nivelul intai de competente

Constanta: Spitalul Judetean, clasificat la nivelul intai de competente

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este una dintre cele şapte unităţi medicale din ţară care au fost clasificate de Ministerul Sănătăţii la nivelul întâi de competenţe.
Şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că SCJU a primit provizoriu ordinul de clasificare, până la data de 31 decembrie 2011, perioadă de timp în care spitalul trebuie să mai realizeze anumiţi indicatori.
”Este o structură care poate asigura asistenţă pentru toţi pacienţii din judeţ şi nu numai. În planul de conformare sunt chestiuni realizabile, în sensul că trebuie să rezolve acea comasare cu spitalul din Agigea, iar paşii sunt deja demaraţi. Şi mai are de îndeplinit un indicator legat de pacienţii din alte judeţe internaţi la spital, pe care cu siguranţă îl va rezolva. Spitalul are în prezent undeva la 11% pacienţi internaţi din alte judeţe şi trebuie să ajungă pe la 20%”, a afirmat reprezentantul DJSP.


Potrivit managerului spitalului judeţean, dr. Dan Căpăţână, procentul de 20% de pacienţi din alte judeţe care trebuie spitalizaţi este unul ”destul de ridicat”, dar care va putea fi atins prin diversificarea gamei de servicii medicale oferite de SCJU.
”Ţinând cont că oferim o gamă largă de servicii, ne gândim să diversificăm această gamă printr-un parteneriat pe care îl vom încheia cu privire la un angiograf foarte performant. În general, judeţele limitrofe sunt mai puţin pregătite medical decât al nostru şi există un exod natural către Spitalul Judeţean Constanţa”, a afirmat Căpăţână.
El consideră drept ”o victorie” a administraţiei locale includerea SCJU Constanţa în categoria întâi, nivel de competenţe care, conform managerului spitalului, mai este atins de două unităţi sanitare din Bucureşti şi patru din diferite oraşe din ţară.
Referitor la celelalte spitale din judeţul Constanţa, Sanatoriul Balnear Mangalia are nivelul 5 de clasificare, la fel ca şi Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea. Nivelul 4 de clasificare l-au primit Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Cernavodă, ultimele două cu planuri de conformare.
”Spitalul Orăşenesc Cernavodă are un ordin de clasificare provizoriu, este nivelul 4 cu plan de conformare, pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire până la data de 31 decembrie 2011, iar dacă nu-l va duce la îndeplinire, pe data de 1 ianuarie 2012 spitalul se va declasifica, în sensul că nu va intra în clasificarea 5 pentru că nu i se potriveşte şi va rămâne neclasificat”, a explicat reprezentantul DJSP.
Spitalul Municipal Medgidia a fost propus pentru nivelul 4 de clasificare, dar managerul unităţii medicale a întocmit un plan de conformare pentru nivelul 3 şi aşteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii.
”În şase luni trebuie să înfiinţăm secţii, linii de gardă şi să aduc medici la Medgidia. (…) Ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale, dar sunt secţiile Pediatrie, ATI, Urgenţă, unde mai trebuie medici. Însă avem discuţii purtate cu colegi, rezidenţi şi sper că vor înţelege situaţia. (…) Dorim să înfiinţăm linii de gardă pentru neurologie, un compartiment de cardiologie, urologie şi să extindem compartimentul de ortopedie-traumatologie. Mai vrem să înfiinţăm o secţie de psihiatrie”, a spus directorul Spitalului Municipal Medgidia, Stere Buşu.
Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa sunt clasificate la nivelul 2M. Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare a fost clasificat provizoriu la categoria 2M până la sfârşitul acestui an, iar dacă nu va îndeplini indicatorii din planul de conformare legaţi de numărul pacienţilor din alte judeţe va fi declasificat la nivelul 5.
Conform directorului DJSP Constanţa, dr. Constantin Dina, clasificarea este benefică fiindcă va reduce costurile de tratament prin evitarea internării în unităţi clasificate în grupe inferioare.
”Ambulanţa va şti dacă un pacient trebuie să ajungă la spitalul din Cernavodă sau mai bine trebuie să ajungă la spitalul din Medgidia sau cel mai bine ar fi să-l ducă de la început la Spitalul Judeţean Constanţa. Pacientul va beneficia de la început de un tratament de specialitate, fără a mai sta în unităţi sanitare care nu-i pot asigura de la bun început tratamentul necesar”, a afirmat dr. Dina.