/Constanta: Heliport construit de militari americani, inaugurat la Spitalul Judetean

Constanta: Heliport construit de militari americani, inaugurat la Spitalul Judetean

Un heliport construit de infanterişti americani la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, în cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force 11 (BSRF), a fost inaugurat oficial, vineri, în prezenţa reprezentanţilor unităţii spitaliceşti şi ai militarilor americani şi români de la baza NATO din localitatea Mihail Kogălniceanu.
Construirea unei piste de aterizare pentru elicoptere în incinta SCJU a început în urmă cu o lună, iar proiectul, în valoare de aproximativ 50.000 de dolari, face parte din planul de relaţii cu comunitatea locală al militarilor din Infanteria Marină Americană.


Potrivit comandantului BSFR 11, Nelson Cardella, proiectul respectiv este ”un simbol al cooperării şi parteneriatului” dintre România şi Statele Unite.
”Această structură poate însemna salvarea de vieţi, nu numai ale personalului militar, dar şi ale populaţiei din judeţul Constanţa şi dincolo de acesta. (…) Deşi am stat aici numai cinci luni, obiectivul nostru a fost să lăsam în urmă o moştenire pozitivă şi durabilă care să stea la baza unui parteneriat puternic şi de lungă durată. (…) Sunt mândru de realizările militarilor mei şi sunt foarte mândru şi fericit că am construit un parteneriat puternic cu România, cu Forţele Armate Române şi cu comunitatea din Constanţa”, a afirmat comandantul american.
Potrivit şefului Statului Major al Forţelor Navale Române, contraamiral Aurel Popa, platforma de operare a elicopterelor este destinată transportului urgenţelor medicale la Spitalul Judeţean Constanţa şi permite aterizarea elicopterelor medicale MEDEVAC şi a celor din sistemul naţional SMURD.
”Această platformă a fost reabilitată de puşcaşii marini americani în cadrul activităţii comunity relation, activitate destinată stabilirii de legături civili-militari între militarii americani prezenţi în ţara noastră cu ocazia exerciţiului multinaţional BSRF 2011 şi autorităţile administraţiei locale. (…) În conformitate cu protocolul încheiat între US Marines şi Spitalul Judeţean Constanţa, platforma pentru operarea elicopterelor va fi folosită de militarii americani sau din statele partenere care vor participa la exerciţiile de antrenament în centrul administrativ Mihail Kogălniceanu, aria suport Black Sea şi poligonul Babadag, de structurile Ministerului Apărării Naţionale din zona Dobrogea şi de sistemul medical de urgenţă naţional, îmbunătăţindu-se serviciile medicale de urgenţă”, a reieşit din mesajul contraamiralului Aurel Popa, citit de directorul BSFR 11 – partea română, comandor Cristinel Uce.
Directorul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână, le-a mulţumit militarilorr americani pentru construirea heliportului, apreciind că ”ceea ce a făcut Armata Americană este un lucru deosebit”.