/CoNAS a acreditat patru spitale

CoNAS a acreditat patru spitale

Preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), dr. Dan Romulus Şerban, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au fost acreditate patru spitale.
El a precizat că este vorba despre Institutul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, Spitalul Militar de Urgenţă ‘Constantin Papilian’ din Cluj Napoca, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi Spitalul SC Euromedica, fost spital privat, din Baia Mare.

Spitalul Clinic ‘Dr. Ion Cantacuzino’ nu a primit încă acreditare, a precizat preşedintele CoNAS şi asta, în principal, pentru că nu sunt puse la punct circuitele, lucru care este greu de realizat fiind vorba de o clădire de patrimoniu care nu poate fi modificată.

‘Profesionalismul medicilor din această unitate sanitară a făcut să nu apară nicio infecţie în acest spital’, a precizat dr. Dan Romulus Şerban, adăugând că Institutul ‘Matei Balş’ a fost unitatea cu cel mai mare punctaj.

‘Acreditarea este absolut necesară pentru ca populaţia să nu se mai gândească cu teamă la spital. Este singura cale pentru a ieşi din marasmul nemulţumirilor din sănătate, pentru că transmite încredere oamenilor precum şi credinţa că ei nu luptă singuri, ci alături de o instituţie (a acreditării) care le apără onest interesele şi le înţelege temerile. Ea trebuie extinsă la nivelul întregului sistem de sănătate. De aceea acreditarea trebuie să fie un proces transparent, independent şi care urmăreşte calitatea sistemului şi nu interesele grupărilor din sistem’, a spus dr. Dan Romulus Şerban.

Acesta a precizat că în 2011 a fost demarat efectiv procesul de acreditare, deoarece standardele elaborate încă din luna iunie 2009 au fost aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii în luna decembrie 2010. Tot în luna decembrie 2010 a fost aprobat şi nivelul taxei de acreditare şi al taxei de evaluare prin ordin al preşedintelui CoNAS, respectiv 240 lei pe pat, valabil pentru cinci ani, cât durează un ciclu de acreditare, conform legii.
Perioada de acreditare a început în 2011 şi se va derula până în anul 2015, în medie urmând a fi evaluate 51 de spitale pe trimestru.

Numărul spitalelor care s-au înscris până la 7 iulie – termenul limită de înscriere pentru evaluare în vederea acreditării – este de 459, dintre care 74 sunt private.

Pentru acestă evaluare sunt stabilite un număr de 1.850 de criterii, care vor fi urmărite în funcţie de unitatea sanitară şi de activitatea pe care o desfăşoară.

Dr. Dan Romulus Şerban, a subliniat că toate spitalele trebuie să se supună aceloraşi reguli.

Pentru a fi acreditate, spitalele trebuie să îndeplinească un procentaj de 85% din regulile impuse. Prin aceste acreditări se urmăreşte respectarea unor standarde şi indicatori, calitatea serviciilor medicale acordate pacienţilor.

Preşedintele CoNAS a precizat că acreditarea nu are legătură cu clasificarea realizată de Ministerul Sănătăţii care a urmărit numărul de servicii pe care le oferă fiecare unitate sanitară.
În legătură cu Spitalul Cantacuzino, preşedintele CoNAS a precizat că acesta se află în perioada de supraveghere, înregistrând încredere medie şi urmează o nouă evaluare.

Preşedintele CoNAS a mai precizat că spitalele sunt cele care cer acreditare şi o pot face pe parcursul celor cinci ani (2011-2015), în funcţie de cât sunt de pregătiţi. Acreditarea este făcută de evaluatori externi, un număr de 500 de cursanţi fiind certificaţi ca evaluatori externi în urma promovării programului de perfecţionare, au fost redactate documentele aferente procesului de acreditare, manualul de acreditare al spitalelor şi au fost accesate fonduri externe nerambursabile. Pentru alegerea comisiilor de evaluare se face o licitaţie, a mai spus dr. Dan Romulus Şerban.

Preşedintele CoNAS a menţionat că în procesul de acreditare sunt patru niveluri: nivelul acreditat, nivelul de încredere ridicată, nivelul încredere scăzută şi neacreditat. Pentru încredere ridicată este prevăzută o vizită intermediară la doi ani şi jumătate, iar pentru nivelul de încredere scăzută două vizite intermediare în decursul celor cinci ani. Aceste vizite au menirea să verifice dacă şi-au îndreptat sau nu indicatorii.
El a adăugat că după aceea proiectul de raport de evaluare este negociat între comisia de evaluare şi managerul spitalului, după care raportul final al comisiei de acreditare se introduce în consiliul de administraţie al CoNAS, care se numeşte organ colegial, cel care stabileşte dacă spitalul este acreditat sau nu.

Peste două zile vor fi afişate pe site-ul CoNAS următoarele unităţi care au cerut acreditare şi anume spitalele din Bolintin Vale şi CFR Constanţa, alte şapte unităţi mai având de pus la punct anumite precizări privind indicatorii.

Aracsia Magdalena Bentia, director Direcţia Juridică a CoNAS, a subliniat că, în cadrul procesului de evaluare pe care le-au făcut până acum comisiile, au găsit cooperare la manageri, aceştia fiind deschişi tuturor cerinţelor pe care le au de îndeplinit.