/CMR solicita o dezbatere publica reala

CMR solicita o dezbatere publica reala

Colegiul Medicilor din România (CMR) a luat cunoştinţă de declaraţiile lui Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI şi face precizări.
Este prima dată când oficialii FMI recunosc faptul că bugetul alocat sistemului de sănătate este subdimensionat, nerealist şi în discordanţă cu nevoile de servicii de sănătate ale populaţiei, se arată într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES de Colegiul Medicilor din România.
Gândit în acest mod, bugetul induce încă de la început constituirea de arierate ce împiedică funcţionarea normală a sistemului apreciază reprezentanţii CMR.


În acelaşi timp, aceştia remarcă soluţiile propuse care “nu sunt altceva decât o înşiruire de vorbe, sunt superficiale, nu pleacă de la o analiză concretă a stării de sănătate a populaţiei, de la condiţiile economice ale României şi de la experienţa altor sisteme de sănătate”.
Potrivit sursei citate, dacă aceste măsuri vor fi aplicate, nu vor face altceva decât să transfere responsabilitatea statului în asigurarea stării de sănătate către responsabilitatea individuală, ca o nouă povară pe umerii cetăţenilor. Măsurile propuse dau dovadă de o gândire îngustă şi care pe termen mediu şi lung nu vor aduce efectele scontate.
Colegiul Medicilor din România solicită o dezbatere publică reală, la care să participe toţi cei care au experienţă în domeniu, şi, nu în ultimul rând, reprezentanţii pacienţilor, cei care pe de o parte susţin financiar sistemul, iar pe de altă parte, trebuie să fie beneficiarii acestuia. Fără un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacienţilor, orice măsură propusă va fi sortită eşecului, susţin reprezentanţii CMR.