/Cluj: Studenti medicinisti americani efectuaza un stagiu in doua mari unitati sanitare

Cluj: Studenti medicinisti americani efectuaza un stagiu in doua mari unitati sanitare

Un grup format din 16 studenţi şi trei profesori universitari de la Facultatea de Medicină a Universităţii Columbia din South Carolina (SUA) efectuează, începând de marţi, un stagiu de practică profesională de trei săptămâni la Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuţă” şi la Clinica Medicală III din Cluj-Napoca.
Primarul municipiului, Sorin Apostu, i-a primit, marţi, pe profesorii şi studenţii americani, manifestându-şi bucuria că instituţia pe care o conduce a putut intermedia derularea unor astfel de contacte cu instituţii din oraşele înfrăţite Columbia şi Cluj-Napoca.


“Pentru tinerii studenţi aflaţi la început de carieră, contactul cu specialiştii din clinicile clujene poate fi decisiv în alegerea specializării pe care o vor alege. Pentru unii dintre ei este prima ieşire din Statele Unite ale Americii şi sunt fericit că oraşul nostru este primul pe care îl vizitează”, a declarat primarul Sorin Apostu.
Proiectul stagiului aparţine unui tânăr clujean, Tudor Oroianu, student la universitatea americană. El a dorit să împărtăşească cu tinerii studenţi americani experienţa practicii în spitalele clujene – considerate repere profesionale în medicina oncologică şi în chirurgie.
“Visul meu a fost să vin la Cluj-Napoca alături de colegii mei din Universitatea South Carolina, iar Primăria Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca au făcut din dorinţa mea un proiect real. Mă bucur să regăsesc acasă, la Cluj-Napoca, un oraş care a crescut enorm din anii ’90, când prezenţa străinilor era întâmplătoare, la ceea ce oferă azi o comunitate modernă, care a integrat investitorii şi străinii ce au venit aici, o dată cu extraordinara dezvoltare a oraşului”, a declarat Tudor Oroianu, la întâlnirea cu primarul Sorin Apostu.
Oraşul Columbia din South Carolina este înfrăţit cu Cluj-Napoca din anul 1991. Instituţiile de învăţământ superior medical din cele cele oraşe au colaborări cu perspective de extindere în următorii ani. În vara anului 2012, un grup de studenţi medicinişti clujeni sunt aşteptaţi să efectueze un stagiu similar la Providence Institute din Columbia.