/Cluj: Specialistii dau putine sanse asigurarilor private de sanatate din Romania

Cluj: Specialistii dau putine sanse asigurarilor private de sanatate din Romania

Un sistem al asigurărilor private de sănătate este dificil de instituit în acest moment în România, consideră directorul general al centrului medical privat “Interservisan” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Teofil Pop.
“Au încercat cei de la Allianz-Ţiriac Asigurări acest lucru, dar nu au făcut o treabă de calitate. S-au înscris foarte puţini contribuabili în sistem, iar pe de altă parte finanţarea Allianz este greoie. După ce ‘Interservisan’ a încheiat contractul cu Allianz-Ţiriac Asigurări, mi s-a spus, după o jumătate de an, că am doi sau trei bolnavi care nu mai pot fi plătiţi, pentru că s-ar fi făcut nişte analize medicale în plus. Nu se făcuseră deloc analize suplimentare, eu am o listă cu cele pe care le acceptă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Dacă s-ar fi depăşit suma prevăzută de CNAS, bolnavului i s-ar fi spus, cu certitudine, în clinică, că nu se încadrează în baremul prestabilit”, a afirmat, marţi, prof. dr. Teofil Pop la seminarul cu tema “Sistemul de asigurări de sănătate în colaps! Asigurările private de sănătate o alternativă?”, organizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi Primăria Cluj-Napoca.
Totodată, prof. dr. Teofil Pop a subliniat că impozitarea excesivă din mediul sanitar privat, precum şi lipsa de reglementare între munca personalului medical specializat care lucrează într-un spital de stat şi, concomitent, într-o clinică privată, sunt două dintre neajunsurile din sistemul sanitar din România.
Prezent la lucrările seminarului, fostul negociator-şef al României pentru Uniunea Europeană prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, a arătat că “în România nu există o politică de sănătate ci doar măsuri aleatorii (…), iar finanţările din domeniul sănătăţii trebuie să fie văzute drept investiţii absolut necesare în binele public, în dezvoltare, în economie, şi nu ca simple cheltuieli neproductive”.
Vasile Puşcaş a subliniat că, în prezent, în Parlamentul European se discută politicile de sănătate pentru perioada 2014 – 2020, iar România trebuie să îşi susţină interesele, pentru că “sănătatea, educaţia, cercetarea şi inovarea sunt elementele fundamentale ale competitivităţii europene în plan global şi pentru o dezvoltare durabilă”.
Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, Emilia Groza, a arătat că asigurările private de sănătate nu pot fi în niciun caz o alternativă la cele sociale, dată fiind situaţia economică actuală a ţării şi situaţia financiară precară a populaţiei.
“Un asigurator privat nu va plăti niciodată servicii medicale acordate pentru cei ce nu îşi plătesc contribuţia financiară”, a punctat Emilia Groza.
La rândul său, directorul de cercetare al IRES, Adriana Dâncu, a arătat că populaţia este mulţumită de serviciile medicilor, dar are “o profundă insatisfacţie faţă de condiţiile oferite de sistemul sanitar”. Ea a spus că aprecierea faţă de medici se răsfrânge asupra percepţiei generale asupra sistemului sanitar, dar există şi reversul medaliei – percepţia negativă asupra sistemului sanitar o influenţează pe cea referitoare la performanţa medicilor. Cele mai mari nemulţumiri ale populaţiei sunt ca urmare a unor insuficiente facilităţi în îngrijirile medicale, a menţionat Adriana Dâncu.