/Cluj: Sistemul sanitar clujean are un deficit de personal de 15-20 la suta

Cluj: Sistemul sanitar clujean are un deficit de personal de 15-20 la suta

Deficitul de personal medical în judeţul Cluj a ajuns la peste 1.400 de persoane, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei clujene a Sanitas, Ştefan Roman.
Acesta a precizat că o jumătate din posturi, adică peste 700, sunt pentru asistenţi. În sistemul clujean ar mai fi nevoie de încă 300 de medici specialişti, iar restul de 400 ar trebui să fie ocupate de chimişti, biologi, infirmieri şi îngrijitoare. În total, în sistemul clujean de sănătate există aproximativ 8.700 de posturi, din care aproape 1.400 reprezintă deficitul de personal.


‘Încărcătura psihică şi fizică a devenit enorm de mare pe oamenii care lucrează în sistem şi afectează calitatea serviciilor, oricând poate apărea culpa profesională. Responsabil este Ministerul Sănătăţii şi Guvernul, pentru că nu se pot scoate la concurs posturile care să asigure o funcţionare adecvată a sistemului. Ne vom trezi că unităţile sanitare sunt depopulate de specialişti. În această situaţie constatăm că atât ministerul, cât şi Guvernul încalcă flagrant Constituţia României care prevedere că statul este garant al stării de sănătate a populaţiei. La noi nu se recunoaşte, ca în alte ţări, că sănătatea este un capital şi că ea se întoarce în comunitate sub formă de forţă de muncă şi progres’, a declarat Ştefan Roman.
Acesta a precizat că la filialele din Cluj al Colegiului Medicilor şi al Colegiului Asistenţilor se depun lunar sute de cereri pentru certificate de conformitate, necesare pentru ca solicitanţii să-şi poată găsi de lucru în afara ţării.
La nivelul întregii ţări, din 280.000 de posturi existente în sistemul medical, între 30 şi 50.000 de posturi reprezintă deficit.
Potrivit preşedintelui Sanitas Cluj, principala cauză a deficitului de personal este reprezentat de fenomenul migraţiei medicilor şi asistentelor care nu vor să rămână în ţară pe salarii mai mici decât au nevoie pentru a trăi.
Sanitas Cluj solicită Guvernului să găsească o soluţie pentru deblocarea posturilor din sistem.