/Cluj: Prof. dr. Ioan Coman: Spitalul Municipal are colaborari onorante cu prestigiosi specialisti europeni

Cluj: Prof. dr. Ioan Coman: Spitalul Municipal are colaborari onorante cu prestigiosi specialisti europeni

Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ dr. Ioan Coman, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că prezenţa unor nume prestigioase ale chirurgie laparoscopice şi robotice din Europa şi SUA, la Simpozionul cu tema “Progrese în uro-oncologie II” (28-30 aprilie), “este expresia relaţiilor excepţionale care s-au stabilit pe parcursul unor colaborări profesionale onorante pentru medicii clujeni şi cu rezultate meritorii”.
“Profesorul Jens Rassweiler de la Universitatea Rupert-Karl din Heidelberg (Germania), şeful Departamentului de Urologie de la Clinica Heilbronn, preşedinte al Societăţii Europene de Uro-Tehnologie (ESUT), este o somitate în domeniul laparoscopiei şi nu numai. Este meritul domniei sale de a fi demarat, în 1982, litotriţia extracorporală a calculilor renali (pulverizarea calculilor fără intervenţie chirurgicală – n.r.), iar în prezent lucrează la alte inovaţii în terapia pacienţilor urologici.

Profesorii Ottavio de Cobelli şi Victor Matei Deliu de la Institutul European de Oncologie din Milano (Italia) au sprijinit, în 2008 şi ulterior, echipa de medici de la Spitalul Clinic Municipal în pregătirea pentru practica robotică urologică. În prezent, rezultatele pe care le obţinem în terapia pacienţilor operaţi robotic sunt convingătoare, în ţară şi în străinătate. Nu pot decât să le mulţumesc pentru tot ce au făcut pentru universitatea şi clinica noastră”, a spus profesorul Ion Coman.
Prezent la ceremonia desfăşurată, vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în cadrul căreia instituţia clujeană de învăţământ medical superior le-a conferit titlul de Visiting Professor prestigioşilor profesori dr. Jens Rassweiler, Ottavio de Cobelli şi Victor Matei Deliu, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal a declarat pentru AGERPRES că “este adânc emoţionat de acest eveniment academic”.
“După ani de colaborare în domeniul celor mai noi descoperiri tehnice în urologie, după schimburi de experienţă multiple efectuate în privinţa celor mai performante intervenţii chirurgicale, la Spitalului Clinic Municipal funcţionează, în prezent, un serviciu de chirurgie robotică urologică, iar la Institutul Oncologic a început, cu succes, activitatea de laparoscopie urologică. Iată câteva din importantele realizări pe care le-a împlinit această colaborare onorantă pentru noi cu cei trei renumiţi profesori”, a afirmat universitarul clujean.