/Cluj: Medicina de urgenta va fi predata dupa principii moderne si practice

Cluj: Medicina de urgenta va fi predata dupa principii moderne si practice

Peste 1.200 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş vor studia disciplina “medicină de urgenţă” după o curriculă inovativă, bazată pe tehnologii moderne, bazele noului sistem formativ fiind puse printr-un proiect ce se va desfăşura 24 de luni, în valoare de peste 9.500.000 de lei, cofinanţat din Fondul Social European.


Opt cadre didactice din cele două instituţii de învăţământ medical superior, implicate în dezvoltarea de curricule moderne şi adaptate cerinţelor europene în sistemul de învăţământ medical, au participat la cursuri de perfecţionare desfăşurate în această primăvară la UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.
Parteneri în derularea programului educaţional în “medicina de urgenţă”, destinat studenţilor din ciclul de studii de licenţă din cele două universităţi, sunt Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă, Fundaţia pentru SMURD şi Asociaţia Shotron.
Proiectul a fost prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată la UMF din Cluj-Napoca, în cadrul seminarului de implementare a proiectului, la care au participat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, manager al acestui proiect, prorectorul UMF din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Dorin Farcău, şeful de lucrări de la UMF din Târgu-Mureş, dr. Cristian Boeriu, vicepreşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă (SFMC), dr. Julien Henri, precum şi reprezentanţii Fundaţiei pentru SMURD Tiberiu Fekete şi Asociaţiei Shotron Emanuel Ologeanu.
Subsecretarul de stat Raed Arafat a evidenţiat, cu acest prilej, că proiectul vizează, pe termen scurt, îmbunătăţirea activităţilor de formare profesională şi elaborarea de materiale didactice, iar pe termen mediu şi lung îmbunătăţirea calităţii pregătirii medicilor tineri în acordarea asistenţei de urgenţă.
UMF din Cluj-Napoca a fost printre primele din România care a introdus disciplina “medicină de urgenţă”, cu predare după principii moderne, de către medici care o practică efectiv şi care transmit studenţilor cunoştinţele şi experienţa lor.
“Această formă de pregătire este extrem de importantă, fiindcă problemele cele mai grele cu care se confruntă un medic tânăr sunt urgenţele. Proiectul este complementar cu cel de “Medicină de dezastre”, mult mai amplu, început în urmă cu un an. Cele opt cadre didactice se pregătesc să susţină cursuri folosind metode ultramoderne. Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au investit mult în tehnologia educaţiei, dispun de simulatoare şi alte aparate de ultimă generaţie. Franţa a fost aleasă ca parter de proiect pentru că experienţa medicilor din Hexagon este de necontestat şi practică. Noi vrem să aducem experienţa practică în cursurile pentru studenţi”, a subliniat Raed Arafat.
În intervenţia sa, dr. Cristian Boeriu a arătat că instituţiile de învăţământ superior din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au introdus în programa de studiu disciplina “medicină de urgenţă” cu aproximativ un deceniu şi jumătate în urmă, din 2001 aceasta devenind disciplină obligatorie.
“Împreună cu colegii din Cluj-Napoca am colaborat pentru elaborarea unei curricule comune în ‘medicina de urgenţă’, dar modul de predare a fost cel clasic. Noi suntem încântaţi că vom putea crea o curriculă îmbunătăţită, cu metode moderne de predare, bazate pe sisteme informatice dezvoltate şi e-learning. Am avut plăcerea ca în cursul acestei primăveri să fac parte din grupul-ţintă de opt cadre didactice care au participat la cursul organizat la Cluj-Napoca. Am învăţat foarte multe lucruri noi. Scopul proiectului este să generalizăm curricula la nivel naţional, nu numai regional, în toate facultăţile de medicină”, a spus dr. Cristian Boeriu.
Luând cuvântul în cadrul conferinţei, vicepreşedintele SFMC, dr. Julien Henri, a amintit că, în urmă cu 15 ani, a fost tradus în limba română, din franceză, un ghid practic de medicină de urgenţă, care s-a bucurat de un mare succes.
“De atunci, acest domeniu a evoluat mult, în tehnică, metode şi materiale. Acum este momentul să actualizăm ceea ce am început în urmă cu 15 ani. Am constituit în Franţa un grup de experţi, care sunt cei mai buni din domeniu, şi care vor furniza celor ce vor transforma aceste cursuri în forma e-learning toate materialele necesare. Cursurile vor respecta toate standardele internaţionale actuale”, a spus dr. Julien Henri.
La rândul său, reprezentantul Fundaţiei pentru SMURD Tiberiu Fekete a arătat că proiectul se înscrie pe linia celor de susţinere a medicinei de urgenţă. El a amintit, în context, şi sprijinul anual pentru peste 100 de studenţi, medici rezidenţi, specialişti şi primari ce participă la congresele europene de medicină de urgenţă, precum şi bursele acordate în colaborare cu Brigada de Pompieri din Paris, pentru medicii specialişti în medicină de urgenţă.