/Cluj: Gala aniversara de Medicina, Arta si Cultura, la Muzeul de Arta

Cluj: Gala aniversara de Medicina, Arta si Cultura, la Muzeul de Arta

Gala aniversară de Medicină, Artă şi Cultură cu numărul 130, care s-a desfăşurat miercuri seară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, i-a avut printre oaspeţi pe mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, şi pe pictorul Teodor Botiş, alături de alte nume reprezentative ale vieţii culturale a oraşului.
În Gală publicul a vizionat filmul “Teodor Botiş şi prietenii săi”, un documentar realizat de Viorica Tomov, Iosif Essig şi Nicu Toader, pe care l-a comentat maestrul însuşi. Proiecţia a fost precedată de lectura unor elogioase prezentări făcute artistului clujean în reviste de artă, directorului Studioului de Radio Cluj, Florin Zaharescu, revenindu-i misiunea de a citi unele fragmente scrise despre opera maestrului de cunoscuţi critici de artă.


Pictorul Teodor Botiş a fost prieten cu marii poeţi Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, cu fostul preşedinte al Academiei Române, criticul literar Eugen Simion, dar şi cu poetul clujean Aurel Rău.
Nichita Stănescu scria, în 1983: “După secunda de stranie intrare în pictura lui Teodor Botiş şi de intrare într-un univers cu un alt punct de fugă, fenomenul de surpriză începe să se distileze în spaţiile colorate, propunând un dramatism liric şi în acelaşi timp asumându-şi o epică de tip romantic, ridicând mişcarea sentimentelor concrete la graniţa ideilor abstracte. Tablourile lui mă tulbură şi mă încânta şi ori de câte ori i le văd sau i le revăd, nu mă satur să le privesc”.
Gala a fost organizată, ca toate ediţiile precedente, de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi de Filiala Cluj a Academiei de Ştiinţe Medicale din România.