/Cluj: Festivitatea de absolvire a studentilor medicinisti

Cluj: Festivitatea de absolvire a studentilor medicinisti

Festivitatea de absolvire a studenţilor medicinişti a prilejuit, sâmbătă seara, un spectacol grandios, susţinut cu entuziasm, timp de trei ore, pe Stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”, de cei 1.180 de tineri care au încheiat primul ciclu de pregătire profesională la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, ce va fi urmat, în anii ce vin, de rezidenţiat şi de examenele de specializare.
Rectorul UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a salutat, în deschiderea festivităţii, prezenţa invitaţilor – ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ, prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu, rectorii universităţilor de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova şi Târgu-Mureş – precum şi a numeroşilor reprezentanţi ai mediului academic clujean.


ÎPS Andrei Andreicuţ a binecuvântat promoţia 2011 a UMF, amintindu-le, totodată, tinerilor absolvenţi că “vor desfăşura cea mai frumoasă misiune din lume”.
În discursul rostit la festivitate, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat că UMF Cluj-Napoca “are o anvergură internaţională” şi speră ca mulţi dintre absolvenţii ei să se dedice carierei academice.
“Privindu-vă, orice confuzie de gen este imposibilă: voi faceţi parte din genul excelent. Vă îndemn să nu uitaţi să fiţi generoşi cu România prin munca pe care o veţi desfăşura, pentru că România v-a dat posibilitatea să deveniţi ceea ce sunteţi. Vă mai îndemn să fiţi întotdeauna încrezători în opiniile voastre şi să faceţi cât mai mult sport”, le-a spus absolvenţilor ministrul Educaţiei.
În cadrul festivităţii au fost desemnaţi “Decanii de Suflet” ai facultăţilor din UMF: conf. dr. Dan Mihu – medicină, prof. dr. Ovidiu Oniga – farmacie şi asist. dr. Horaţiu Rotaru – medicină dentară. Au urmat alocuţiunile decanilor de promoţie ai facultăţilor şi premierea şi discursurile şefilor de promoţie ale programelor de studiu în limba română – Mădălina Grigore (media 9,82), în limba engleză – Lan Cheong Wah Fabienne Nancy (media 9,57) şi în limba franceză – Tendayoudabany Sivashalini (media 9,21) de la Facultatea de Medicină, precum şi Petruţa Emilia Gecan (media 9,71) şi Omar Boukhris (media 8,24 – linia de studiu în limba franceză) de la Facultatea de Medicină Dentară.
Absolvenţii celei de a 62-a promoţii a UMF din Cluj-Napoca, toţi îmbrăcaţi în robe şi cu toci pe cap, au depus Jurământul lui Hipocrate şi au predat, simbolic, colegilor lor din anii V şi VI cheia universităţii. Seara târziu, festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului studenţesc “Gaudeamus igitur” şi cu un spectaculos foc de artificii.
Din totalul de 1.180 de absolvenţi ai promoţiei 2011 a UMF din Cluj-Napoca, 265 de tineri provin din 22 de ţări ale lumii. Facultatea de Medicină are 656 de absolvenţi, de Medicină Dentară – 312, iar de Farmacie – 212. Numărul fetelor – 765, este mai mare decât cel al băieţilor – 415.