/Cluj: Dorina Duma (DSP): Coplata pentru serviciile medicale va fi in sprijinul sistemului sanitar

Cluj: Dorina Duma (DSP): Coplata pentru serviciile medicale va fi in sprijinul sistemului sanitar

Coplata pentru serviciile medicale ar putea să fie aplicată din luna iunie a acestui an şi va veni în sprijinul sistemului sanitar din România, apreciază directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Dorina Duma.
“Nu aş putea să garantez că luna iunie va marca aplicarea efectivă a coplăţii pentru consultaţiile medicale sau pentru spitalizarea într-o unitate sanitară. Personal, sunt de acord cu coplata. Sistemul de sănătate nu mai poate fi susţinut din contribuţiile noastre lunare. În finanţarea sistemul sanitar se intervine masiv cu bani de la bugetul de stat. Investiţiile pe care le derulează în continuare Ministerul Sănătăţii pentru unităţile spitaliceşti, fie că ele sunt în subordinea sa, fie în subordinea administraţiilor publice locale, sunt considerabile”, a afirmat directorul DSP Cluj.


Dr. Dorina Duna a subliniat, în context, că Ministerul Sănătăţii continuă să asigure fonduri pentru calitatea actului medical. Sunt, totodată, programele naţionale de sănătate, pe care le susţine financiar ministerul.
“Coplata pentru anumite servicii medicale va veni în sprijinul sistemului sanitar şi nu trebuie să ne sperie pentru că este gândită în aşa fel încât să nu împovăreze cetăţeanul. Trebuie să conştientizăm că serviciile de sănătate costă mult. Nu trebuie însă să se sperie nimeni că dacă nu are bani nu va putea accesa serviciile de sănătate. Dar trebuie să recunoaştem, şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, uneori se abuzează de serviciile de sănătate, iar fondurile nu merg spre direcţia în care ar trebui să meargă. Şi atunci va trebui introdus controlul serviciilor medicale de care beneficiem, prin cardul de sănătate al fiecărui cetăţean. Sistemul sanitar trebuie adus la o normalitate, pentru toţi, deopotrivă, adică la egalitate pentru întreaga populaţie a ţării”, a spus directoarea Dorina Duma.
Potrivit unei analize a Institutului Român de Evaluare si Strategie (IRES), dată publicităţii în luna aprilie a acestui an, coplata serviciilor medicale din sistemul sanitar nu va aduce mai mulţi bani la buget.
Analiza IRES relevă că 57% dintre respondenţii la chestionar sunt convinşi că sistemul de coplată nu va aduce un plus financiar pentru sănătate. 63% dintre cei intervievaţi afirmă că prin coplată nu se va ajunge nici la scăderea “plăţii la negru a serviciilor medicale”, iar 57% au arătat că nici “la îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar”.
Persoanele intervievate de IRES au arătat, în proporţie de 64%, că prin coplată se va limita accesul la serviciile de sănătate al persoanelor nevoiaşe sau cu venituri reduse.
Totodată, analiza IRES evidenţiază că 83% dintre persoanele chestionate sunt convinse că personalul medical din România este “prost plătit”, iar 81% spun că medicii şi asistenţii sunt insuficienţi ca număr. 58% dintre respondenţi consideră că personalul medical din România este bine pregătit profesional, iar 34% că este “slab pregătit”.
La întrebarea dacă preferă să fie pacienţi ai unui spital din România sau ai unuia din străinătate, în condiţiile în care ar avea nevoie, iar banii nu ar fi o problemă, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns “spital din România”, iar 49% “spital din străinătate”.
34% dintre respondenţi sunt mulţumiţi “în foarte mică măsură” de raportul dintre suma pe care o plătesc din venitul lor pentru asigurările de sănătate şi calitatea serviciilor medicale, iar 43% “în mică măsură”.