/Cluj: Consiliul Judetean va prelua Spitalul din Mociu, care a fost inchis

Cluj: Consiliul Judetean va prelua Spitalul din Mociu, care a fost inchis

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a decis să preia Spitalul din Mociu, care a fost închis la începutul acestei luni, ca urmare a deciziei Guvernului.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a formulat o cerere către Ministerul Sănătăţii, în vederea preluării spitalului.
‘Am decis şi am comunicat către minister acceptul de a prelua spitalul la Consiliul Judeţean, urmând să fie folosit ca secţie externă a Spitalului de Recuperare. În opinia noastră este important ca cele şase comune din zona Mociu să aibă în continuare acest spital’, a spus Alin Tişe.


Sătenii din Mociu au rămas, de vineri, fără spitalul din localitate, care s-a desfiinţat în urma unei hotărâri de Guvern privind închiderea a peste 60 de unităţi din infrastructura de sănătate de la nivelul comunelor, din întreaga ţară. Directorul Centrului de Sănătate din Mociu, Adriana Mustea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că medicii şi asistentele vor primi săptămâna viitoare alte repartiţii de la Direcţia de Sănătate Publică din Cluj. Ea a precizat că pacienţii au fost externaţi treptat, în cursul săptămânii trecute.
În clădirea spitalului din Mociu, care a fost construit în urmă cu 100 de ani din banii comunităţii, mai funcţionau şi câteva cabinete medicale particulare şi un centru de permanenţă dotat cu ambulanţă.
Pentru a împiedica desfiinţarea spitalului şi transformarea sa în azil de bătrâni, sătenii au organizat săptămâna trecută un protest, iar primarul, viceprimarul şi şapte dintre consilierii locali au ameninţat că îşi vor da demisia dacă nu se va găsi o soluţie. Edilii au format chiar o delegaţie care a mers la Bucureşti pentru a discuta cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, însă până în prezent nu au primit un răspuns favorabil.
Primarul Marton Horvath găsise ca soluţie transformarea Centrului de Sănătate din Mociu în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean Cluj şi obţinuse şi asigurările conducerii acestei unităţi medicale că demersul poate fi realizat.
Spitalul din Mociu avea o capacitate de 30 de paturi, dintre care 10 la secţia Pediatrie şi deservea aproape 22.000 de oameni din şapte comune învecinate localităţii Mociu. În spital lucrau trei medici, cinci asistente şi alte 14 persoane.