/Cluj: Centrul de cercetare `Proplanta` se bucura de interesul vizitatorilor de la `Agraria`

Cluj: Centrul de cercetare `Proplanta` se bucura de interesul vizitatorilor de la `Agraria`

Centrul de cercetare şi dezvoltare tehnologică “Proplanta”, specializat în produse inovative obţinute din resurse vegetale ecologice, folosite în prepararea unor alimente, printre care şi dulciuri dietetice, se bucură de interesul vizitatorilor la târgul “Agraria”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Carmen Socaciu de la Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară, membru fondator al centrului.
“Proplanta a devenit foarte cunoscută după ce Federaţia Internaţională a Asociaţiei Inventatorilor (FIAI) a oferit marele său premiu invenţiei dropsului cu izomalţ – primul de acest tip din lume -, pe care noi l-am realizat cu încrederea că oferim persoanelor cu diabet un produs de calitate.

La târg avem pentru publicul vizitator uleiuri balsamice, oţet balsamic, jeleuri şi gemuri fără zahăr, nectar din cătină, produse din fructoză, suplimente alimentare, precum şi săpunuri cu extract de mentă, mosc, citrice şi magnolie. Unele dintre produse sunt certificate bio”, a spus prof. univ. dr. Carmen Socaciu, subliniind că niciunul dintre produsele alimentare de la stand nu conţine aditivi.
Universitarul clujean a infirmat, în context, informaţia care ar fi apărut în media potrivit căreia producătorii de ceai de muşeţel nu îşi vor mai putea comercializa produsul pe piaţă ca urmare a unei reglementări adoptate recent în Parlamentul European.
“Uniunea Europeană a despărţit în două categoriile produselor obţinute din plante. Prima se referă la suplimentele alimentare şi precizează că un producător de extras de muşeţel sau de echinaceea, de pildă, nu va mai putea menţiona pe ambalaj că acesta are efect de medicament. Cea de-a doua categorie se referă la extractele de plante care au efect terapeutic. Denumirea lor va fi de medicament tradiţional, cu menţionarea substanţei active, pentru a se şti cui i se datorează efectul benefic. În privinţa acestor produse, etichetele trebuie să conţină denumirea substanţei active. Asupra efectelor ei, un laborator trebuie să fi efectuat teste de specialitate. Prin urmare, efectul terapeutic trebuie confirmat şi prin tradiţie şi în laborator”, a spus prof. dr. Carmen Socaciu.
Din punctul său de vedere, măsura este bună, pentru că în ultimii ani piaţa a fost invadată de multe produse necontrolate, despre care s-a pretins că au efecte anti-tumorale sau anti-cancerigene, care au dezorientat populaţia.
“Mulţi au crezut, mulţi nu au crezut deloc că un extras de spirulină are efect antitumoral. Măsura menţionată stopează un flux de produse necontrolate de pe piaţa europeană, cele mai multe provenind din Asia”, a arătat universitarul clujean.