/Cluj: Centru de simulare cu sase posturi complete de laparoscopie, din toamna, la UMF

Cluj: Centru de simulare cu sase posturi complete de laparoscopie, din toamna, la UMF

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, este încrezător că proiectul deschiderii unui centru de simulare, dotat cu şase posturi complete de laparoscopie, într-o sală de peste 80 de metri pătraţi a instituţiei de învăţământ superior, este realizabil până în toamna acestui an, în pofida dificultăţilor financiare create de recesiunea economică.
Prezent la festivitatea de deschidere a Simpozionului internaţional cu tema “Progrese în uro-oncologie II”, organizat de Centrul de Chirurgie Robotică al Spitalului Clinic Municipal, în parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, rectorul Constantin Ciuce şi-a exprimat consideraţia deosebită faţă de medicii de renume ai unităţii sanitare municipale.


“Mulţumesc colectivului Spitalului Clinic Municipal, în numele Universităţii de Medicină şi Farmacie, pentru realizările deosebite. Nu ştiu dacă Robotul da Vinci este cea mai mare realizare a medicilor acestui spital. Eu cred că este meritorie în această unitate sanitară, în afară de progresul ştiinţific, calitatea resurselor umane. Datorită ei, indirect şi direct totodată, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ‘Iuliu Haţieganu’ ocupă un loc important între instituţiile de învăţământ medical superior şi se bucură de cuvenita apreciere peste hotare”, a spus prof. dr. Constantin Ciuce.
Referindu-se la realizările deosebite ale prof. univ dr. Ioan Coman, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, rectorul UMF a evidenţiat că ‘timp de 30 de ani, profesorul clujean a rămas la fel şi inconfundabil”.
“Puţine personalităţi sunt capabile să facă, aşa precum a reuşit profesorul Coman, din deschiderea unui atelier de lucru, cum este cel organizat în aceste zile la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, o asociere atât de plăcută între spiritul ştiinţific, noutatea şi perspectivele pe care le asigură chirurgia robotică, şi, concomitent, aducerea în prim plan – prin prezentarea cu mândria pe care o merită din plin – a generaţiei de tineri medici chirurgi, acum stăpâni pe destinele lor, şi care îşi practică, strălucit, profesia”, a remarcat rectorul Constantin Ciuce.
Nume de prestigiu ale lumii medicale din ţară şi din străinătate participă, începând de joi, timp de trei zile, la Simpozionul cu tema “Progrese în uro-oncologie II”, organizat Centrul de Chirurgie Robotică al Spitalului Clinic Municipal, în parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
În acelaşi timp, la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” şi la Centrul de aptitudini practice şi medicină experimentală din Cluj-Napoca se desfăşoară cursuri practice şi un atelier de lucru pe teme de chirurgie urologică laparoscopică, preşedintele de onoare al cursului fiind prof. univ. dr. Jens Rassweiler de la Universitatea din Heidelberg, preşedinte al Societăţii Europene de Uro-Tehnologie (ESUT). El va efectua, vineri, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca o intervenţie chirurgicală laparoscopică unui pacient cu tumoare renală, care va fi transmisă în direct pe un ecran în sala de conferinţe în care se desfăşoară Simpozionul internaţional.