/Cluj: Centrele ISU din regiunea de nord-vest primesc autospeciale noi

Cluj: Centrele ISU din regiunea de nord-vest primesc autospeciale noi

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din cele şase judeţe din regiunea de nord-vest a ţării vor primi, în zilele următoare, autospeciale pentru descarcerare şi stins incendii şi o maşină-centru pentru cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică.
Cele 13 maşini reprezintă prima tranşă de autospeciale cu care vor fi dotate centrele ISU din regiunea de nord-vest şi care au fost achiziţionate în cadrul primului mare proiect desfăşurat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Transilvania de Nord. Aceasta este o asociere între cele şase Consilii Judeţene din Cluj, Bihor, Sălaj, Baia Mare, Bistriţa şi Satu Mare, creată în urmă cu doi ani tocmai cu scopul de a atrage mai uşor fonduri pentru dezvoltarea regională.


Maşinile sunt autoutilitare de capacitate mare şi medie pentru stins incendii, maşini pentru descarcerare şi un centru pentru cercetare bi-chimică, nucleară şi radiologică, care va fi trimis la ISU din Oradea.
“Am împărţit aceste maşini în aşa fel încât toată lumea să aibă ce are nevoie. Se pune aici şi o problemă de exploatare – nu poţi avea grijă de toate aceste maşini într-un singur loc. Centrul de cercetare bio-chimic merge la Oradea şi pentru că este aproape de graniţă şi ar putea răspunde şi la intervenţii în Ungaria sau Austria. Pe de altă parte în alte judeţe din regiune nu avem obiective care să pună probleme din punct de vedere al sursei radioactive. Oricum, maşina va deservi întreaga zonă de nord-vest”, a explicat, vineri, pentru AGERPRES, colonelul Dorin Ungur, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Cluj.
El a mai spus că prin acest proiect vor mai fi cumpărate şi o maşină-centru de comandă pentru situaţii deosebite, precum cea cu inundaţiile de la Târlişua, şi o maşină-spital care va avea centrul de staţionare la Cluj. Colonelul a explicat că în acest judeţ se întâlnesc trei drumuri europene, există aeroport şi un important nod de cale ferate, acestea fiind motivele pentru care maşina-spital va fi adusă la Cluj-Napoca.
La Cluj vor rămâne şase din maşinile care au fost prezentate vineri.
În luna iunie urmează să vină alte 13 autospeciale la fel ca cele din prima tranşă, care vor fi şi ele împărţite la toate centrele ISU din regiunea nord-vest.
Potrivit preşedintelui ADI Transilvania de Nord, Fekete Emoke, valoarea proiectului este de 10 milioane de euro.