/Centrul de dializa din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost reabilitat

Centrul de dializa din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost reabilitat

Departamentul de dializă pentru adulţi şi copii din Institutul Clinic Fundeni a fost reabilitat, aici tratându-se anual 25 de adulţi şi 25 de copii prin procedee de hemodializă şi dializă peritoneală.
Profesor dr.Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă şi Nefrologie, în cadrul căruia se află şi departamentul de dializă, a subliniat că centrul are o adevărată tradiţie în nefrologie, preocupări în acest sens existând încă de la înfiinţarea clinicii.

Acesta a adăugat că aici se efectuează toate tipurile de proceduri nefrologice în regim de urgenţă, respectiv proceduri de substituţie renală destinate pacienţilor cu insuficienţă renală acută (hemodializă continuă venoasă, hemodiafiltrare continuă venoasă, dializă peritoneală automată), proceduri de substituţie renală destinate pacienţilor cu insuficienţă renală cronică (hemodializă, dializă peritoneală automată, dializă peritoneală continuă ambulatorie), centrul dispunând de aparatură de ultimă oră.
Profesor dr. Mihai Voiculescu a făcut referire la faptul că aici sunt iniţiate tratamentele, iar cei care au şi alte afecţiuni şi sunt în stare mai gravă sunt monitorizaţi şi trataţi în clinică.
La rândul său, dr. Gh. Chirilă, şeful dializei pentru copii, a reliefat că acesta este singurul centru din sudul ţării pentru dializa pediatrică, iar din 1992 şi până în prezent aici au fost trataţi peste 300 de copii, cu vârste de la 3 ani în sus.
Dr. Chirilă a menţionat că în cadrul departamentului a fost tratat şi un nou născut de 9 luni, timp de un an şi jumătate, căruia i s-a făcut un transplant cu o bucată de rinichi de la mamă şi care acum, la patru ani, se simte bine.
”În acest caz s-a aplicat dializa peritoneală. Dializa peritoneală automată este folosită şi în cazul şcolarilor care noaptea fac dializă, iar dimineaţa pot merge la şcoală”, a spus dr. Chirilă.
La centrul de dializă ajung trei tipuri de cazuri cu insuficienţă renală medicală, urmare a unor afecţiuni cum este şi infecţia cu Coli, care poate să dea sindrom hemolitic uremic, şi au existat trei astfel de cazuri de curând, cu insuficienţă renală acută şi cronică, a explicat medicul.
Directorul executiv al CNAS, dr. Dorin Ionescu, prezent la eveniment, a subliniat că dializa este plătită şi în sistem privat şi în sistem public cu acelaşi tarif , respectiv 472 lei şedinţa de hemodializă şi se fac aproximativ 150 de şedinţe pe an. În România sunt aproximativ 10.000 de persoane dializate.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orba, a spus că reabilitarea a costat aproximativ 100.000 de euro şi a fost făcută cu ajutorul sponsorilor, compania SofMedica fiind un contributor important, dar şi cu bani de la părinţii copiilor care beneficiază de dializă pediatrică.
“Institutul Clinic Fundeni doreşte să arate că medicina românească este o medicină performantă, că dispune de specialişti bine pregătiţi şi este interesat de colaborarea public privat. În plus aici se pregătesc viitorii specialişti, instituţia fiind o puternică bază a învăţământului medical” a reliefat managerul.
Dr. Carmen Orban a spus că are şi alte proiecte importante în vedere pentru perioada următoare. Primele şedinţe de hemodializă din România au fost efectuate la Clinica de Medicină Internă şi Nefrologie a Spitalului Fundeni în 1963, sub conducerea prof. dr. V. Beroniade.