/Cazurile de la Baneasa si Balcesti nu ar fi putut fi tratate in spitalele desfiintate, sustine Raed Arafat

Cazurile de la Baneasa si Balcesti nu ar fi putut fi tratate in spitalele desfiintate, sustine Raed Arafat

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, că nici unul dintre cele două cazuri în care a survenit decesul, de la Băneasa, judeţul Constanţa, şi Bălceşti, judeţul Vâlcea, nu ar fi putut fi tratat în unităţile sanitare desfiinţate.
Potrivit lui Arafat, cei doi sufereau de afecţiuni foarte grave, care necesitau asistenţă medicală specializată în spitale cu dotarea necesară şi chiar dacă ar fi ajuns la timp într-o unitate sanitară, nu se ştie dacă ar fi fost salvaţi.


Pentru pacientul din Băneasa, judeţul Constanţa, diagnosticul era de insuficienţă cardiacă, în stagiu foarte avansat, infarct miocardic în antecedente, cardiopatie dilatativă, hipertensiune moderată, bloc de ramură. În acest caz a fost trimisă o maşină de tip B, cu asistent, urmând ca aceasta să întâlnească o maşină de tip C, cu medic şi care dispunea de terapie intensivă.
În drum spre Constanţa starea pacientului s-a agravat, asistenta medicală a solicitat o altă ambulanţă de terapie intensivă, cu care s-a întâlnit pe traseu, dar pacientul a decedat, a explicat subsecretarul de stat.
Dr. Raed Arafat a spus că rămâne de analizat un singur aspect în acest caz, şi anume de ce nu a fost trimisă de la început o maşină de reanimare. S-ar fi câştigat cam 15 minute, a susţinut el.
În cel de al doilea caz, cel de la Bălceşti, judeţul Vâlcea, a fost vorba de un pacient pentru care un vecin a apelat 112, însă acesta nu a mai avut răbdare şi l-a transportat pe bolnav cu o maşină particulară. Din păcate, bolnavul a decedat, diagnosticul fiind hemoragie de trunchi cerebral, o afecţiune foarte gravă şi care necesită un anume tip de transport, a subliniat Arafat.
După analiza sistemului GPS al ambulanţei, cu ajutorul căruia s-a putut reconstitui traseul acesteia, a reieşit că maşina a stat mai mult de 15 minute la Spitalul din Drăgăşani, unde a dus o gravidă. S-ar fi câştigat 30 de minute dacă ambulanţa ar fi lăsat acolo pacienta şi ar fi plecat după 15 minute, a evidenţiat subsecretarul de stat.
Şi această situaţie va fi analizată pentru a se vedea exact ceea ce s-a întâmplat, a adăugat el.
Dr. Raed Arafat a afirmat că analizând cele două cazuri s-ar trage concluzia că serviciile de ambulanţă ar fi putut reacţiona mai bine.
El a făcut referire la o nouă achiziţie de ambulanţe, care urmează a se finaliza şi care ar completa necesarul şi a accentuat asupra faptului că acolo unde sunt închise spitale a fost suplimentat numărul de ambulanţe, tocmai pentru a asigura asistenţa medicală.
În legătură cu timpul de ajungere la cazuri în zonele rurale, este prevăzut ca până în 2014 acesta să fie de 20 de minute, inclusiv în cazurile în care este folosit elicopterul.