/Caras-Severin: Protest de amploare la Bozovici impotriva transformarii spitalului in azil de batrani

Caras-Severin: Protest de amploare la Bozovici impotriva transformarii spitalului in azil de batrani

Aproximativ 2.000 de persoane din comuna Bozovici şi localităţile învecinate s-au adunat luni în faţa spitalului din localitate, pentru a protesta împotriva transformării acestuia în azil de bătrâni.
Spitalul din Bozovici are arondate 24 de localităţi şi deserveşte circa 18 mii de persoane.
Oamenii sunt nemulţumiţi că decizia a fost luată din birouri, de la Bucureşti, fără a fi făcută o evaluare a actului medical şi a spitalului, potrivit primarului comunei, Aurel Miclea.


”Spitalul nu a figurat pe lista cu unităţile sanitare propuse pentru transformarea în azil de bătrâni. Din Caraş-Severin au fost propuse spitalele din Anina, Bocşa şi Oţelu-Roşu. Vineri dimineaţa însă am aflat că spitalul din Oţelu-Roşu nu mai apare, iar în locul acestuia e trecut spitalul din Bozovici. Noi vom contesta decizia în instanţă şi vom da Ministerul Sănătăţii în judecată”, a spus Aurel Miclea.
Spitalul din Bozovici funcţionează la ora actuală cu patru medici specialişti, şi anume un chirurg, doi internişti şi un ginecolog. În total aici lucrează 57 de persoane, spitalul având 55 de paturi şi două ambulanţe.
Locuitorii comunei susţin că măsura de transformare a spitalului este abuzivă, mai ales că această unitate spitalicească nu a avut niciun fel de probleme până acum, iar cele mai multe dintre secţii au fost modernizate. Ei spun că prin desfiinţarea spitalului pacienţii din Bozovici ar trebui să se deplaseze între 60 şi 80 km, până la spitalele din Oraviţa sau Reşiţa.

”Suntem mult prea săraci pentru a face asemenea deplasări, de peste 100 km, pentru a merge în alte oraşe. Valea Almăjului este destul de izolată şi, prin urmare, aveam nevoie de acest spital. În plus, ca să te deplasezi la alte spitale, faci mai bine de o oră, timp în care poţi să mori, fără să-i pese nimănui dintre guvernanţi”, a afirmat unul dintre protestatari.
La 1 aprilie, erau internaţi în spital circa 50 de pacienţi. O parte dintre aceştia au fost transferaţi la Timişoara, însă cei mai mulţi au ales, pe semnătură, să meargă la casele lor, aşa încât, în prezent, în Spitalul din Bozovici nu mai sunt pacienţi internaţi.
Nemulţumit de situaţia creată, primarul comunei, Aurel Miclea, a demisionat din funcţiile deţinute în PDL, adică vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean, şef de zonă şi preşedinte al PDL Bozovici.
”Am demisionat din aceste funcţii şi voi face tot posibilul să păstrăm această unitate sanitară. Sper ca Ministerul Sănătăţii să ţină cont de motivele noastre, obiective, şi să reanalizeze decizia. Se uită, oare, problemele pe care le avem iarna cu traficul, în această zonă? Nu putem sta cu mâinile în sân şi să lăsăm oamenii să moară! Înţeleg că au vrut să salveze spitalul din Oţelu-Roşu, dar nu sacrificând mii de oameni”, a adăugat Miclea.