/Brasov: Aceeasi situatie, deocamdata, pentru spitalele inchise

Brasov: Aceeasi situatie, deocamdata, pentru spitalele inchise

Spitalele municipale din Săcele şi Codlea şi Spitalul orăşenesc din Victoria, închise de Ministerul Sănătăţii de la 1 aprilie, rămân deocamdată în aceeaşi situaţie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Alexandru Bălescu.
“Pentru spitalul din oraşul Victoria am făcut, la începutul lunii aprilie, o solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unui punct de lucru a UPU Braşov, în trei schimburi, în sensul de a se acoperi cu medici şi asistente o activitate de urgenţă, care împreună cu subunitatea de ambulanţă din zonă să rezolve toate problemele, având în vedere că marea majoritate a populaţiei din zonă este în vârstă. Până acum nu avem un răspuns din partea ministerului. Sper să aprobe aşa cum am solicitat noi. În caz contrar, singura posibilitate este ca o unitate medicală de alt profil sau o unitate din judeţul Sibiu să preia activitatea în această zonă”, a precizat şeful DSP.


În ceea ce priveşte spitalul din Săcele, Alexandru Bălescu a spus că autorităţile locale organizează cabinetele în policlinica unităţii sanitare, pentru comodat la medicii de specialitate şi în regim de permanenţă pentru medicii de familie.
“Pentru spitalul din Codlea se aşteaptă decizia instanţei având în vedere că autorităţile locale au dat în judecată Ministerul Sănătăţii. Un prim termen s-a stabilit pentru data de 4 mai. Aşteptăm hotărârea instanţei şi apoi vom vedea”, a spus şeful DSP.
De altfel, la spitalul din Codlea s-a deschis la jumătatea lunii aprilie camera de gardă, fără ca medicii să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Consilierii locali au hotărât să-şi doneze indemnizaţiile de şedinţă şi a fost deschis un cont pentru donaţii, pentru a asigura funcţionarea camerei de gardă.
Prezent la conferinţa de presă, prefectul judeţului Braşov, Ion Gonţea, a susţinut că încă de anul trecut s-au purtat discuţii cu autorităţile locale în legătură cu restructurarea spitalelor.
“Li s-a spus autorităţilor locale ce modificări să facă şi cum să se implice. I-am rugat să-şi ia măsurile necesare, în sensul de a reduce numărul de secţii şi de a face activitate medicală eficientă, dar din păcate lucrurile au rămas tot la fel. Dacă autorităţile locale acceptau ceea ce a propus Direcţia de Sănătate Publică, ce am propus noi, activitatea putea să continue, fără să se poată face internări. În momentul discuţiilor am avut impresia că s-a înţeles şi s-au acceptat propunerile, dar din păcate punerea în practică nu s-a materializat”, a arătat prefectul.
În urma închiderii celor trei spitale s-a constatat, în luna aprilie, o creştere semnificativă a numărului de pacienţi care s-au prezentat la UPU, cu 1.000 de cazuri la adulţi şi cu 500 la copii creştere lunară, comparativ cu solicitările din anul 2010.
De asemenea, ambulanţa a avut, în luna martie, în cele trei localităţi, 621 de solicitări, iar în luna aprilie 679. Cele mai multe au fost din municipiul Săcele – 320 în aprilie faţă de 199 în luna martie.