/Braila: Reducere cu 70 la suta a facturii la energie electrica in Spitalul Judetean

Braila: Reducere cu 70 la suta a facturii la energie electrica in Spitalul Judetean

Spitalul Judeţean de Urgenţe Brăila va fi dotat cu un sistem de iluminat pe bază de senzori de mişcare, care va reduce cu 70% factura la energie electrică, după cum a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
“Avem mai multe oferte pentru înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu unele performante, cu senzori de mişcare. Noi plătim în momentul de faţă două miliarde de lei vechi pe lună la curent electric în Spitalul Judeţean. Specialiştii spun că prin contract asigură un cost la nivelul a 30% din cel existent, ceea ce înseamnă o economie de 1,4 miliarde lei în fiecare lună. Trebuie achitate, bineînţeles, costurile de instalare, care nu cred că vor depăşi 300.000 de euro”, a declarat, pentru AGERPRES, Bunea Stancu.


Preşedintele CJ Brăila a mai spus că tot pentru raţionalizarea cheltuielilor din Spitalul Judeţean de Urgenţe ia în calcul montarea de celulele solare, pentru producerea apei calde.
Tot în scopul reducerii cheltuielilor, la Spitalul Judeţean a fost înfiinţată Comisia medicamentelor, formată din mai mulţi medici care vor stabili de comun acord ce medicamente vor fi achiziţionate de către instituţia spitalicească.
Un alt proiect pe aceeaşi linie vizează înfiinţarea unui laborator de antibiogramă, care va duce la scăderea consumului de medicamente în spital, deoarece doctorii vor putea stabili cu exactitate ce antibiotic trebuie prescris în fiecare caz medical şi nu vor mai aplica pe acelaşi bolnav două – trei medicamente pentru a rezolva situaţia.
Antibiograma este analiza care testează în laborator antibioticul la care este sau nu sensibil un microb cauzator de boală, iar în raport de rezultatul acesteia medicul stabileşte cel mai indicat sau cele mai indicate antibiotice în vederea tratării bolii.
În paralel cu reducerea cheltuielilor, la Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila încasările au crescut de 20 de ori de când instituţia a trecut în administrarea CJ Brăila, după cum a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean.
“Încasările au crescut de 20 de ori. De la 400 – 500 de milioane lei vechi, cât avea spitalul înainte, la circa 10 miliarde de lei. Când va porni şi Ambulatoriul, cu cele două aparate super performante, vor veni şi mai mulţi bani. Deja există o listă de aşteptare la RMN-ul de 3 Tesla. Sunt pacienţi nu numai din Brăila. A ajuns şi Constanţa să apeleze la noi, şi Bucureştiul”, a declarat Stancu.