/Braila: A fost finalizat proiectul european de reabilitare a Centrului de asistenta paliativa `Sfanta Maria`

Braila: A fost finalizat proiectul european de reabilitare a Centrului de asistenta paliativa `Sfanta Maria`

Proiectul de reabilitare a Centrului de asistenţă paliativă ‘Sfânta Maria’ Brăila, în valoare de peste trei milioane de lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, a ajuns la final, joi fiind programată conferinţa de închidere a acestuia şi de prezentare a datelor finale.
Proiectul este realizat pe axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul de intervenţie 3.2. – Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, iar valoare lui totală este de 3.281.817 lei, din care 2.329.786 de lei reprezintă contribuţia UE, 356.320 de lei cea a Guvernului României şi 74.934 de lei cea locală.


Potrivit managerului proiectului Centrului de asistenţă paliativă ‘Sfânta Maria’, Dragoş Marin, clădirea a fost reabilitată de la fundaţie şi până la instalaţia termică, lucrările au durat 33 de luni, iar la suma stabilită în contract au mai fost adăugaţi 21.000 de lei, care reprezintă cheltuieli neeligibile suportate de la bugetul local.
‘În momentul realizării unor proiecte, constatăm că acel procent de cofinanţare de 2% de fapt, de cele mai multe ori, se duce spre 10%, pentru că sunt o serie de cheltuieli neeligibile, pe care le-am antamat ca şi contribuţie proprie sau pe care trebuie să le facem după aceea. Dacă tot începem să facem ceva, trebuie să facem lucrurile până la capăt’, a declarat, cu această ocazie, primarul de Brăila, Aurel Simonescu.
Primarul de Brăila a mai spus că reabilitarea Centrul de asistenţă ‘Sfânta Maria’ reprezintă primul proiect care a avut obţinută finanţarea încă din perioada mandatului precedent, respectiv cel al fostului primar liberal Constantin Cibu, în prezent senator PNL de Brăila.
‘A fost un proiect dificil, ca şi întâmplări prin care a trecut. Ca exemplu, a apărut o problemă de teren. În primăvară ne-am trezit cu pânza freatică foarte sus şi a trebuit să mai facem o lucrare de drenaj’, a mai spus Simionescu.
Directorul Centrului de asistenţă paliativă ‘Sfânta Maria’, Adelida Cânjan, a declarat că noul centru oferă în plus 80 de locuri, capacitatea totală fiind acum de 200 de locuri, iar ca forţă de muncă proiectul a dus la crearea a 60 de noi locuri de muncă.
Centrul este situat în localitatea Baldovineşti şi oferă asistenţă medicală şi socială pentru cazuri sociale grave, persoane în vârstă fără sursă de venit sau aparţinători legali, bolnavi cronic şi tineri peste 18 ani, proveniţi din şcoli speciale.
Proiectul ”Reabilitarea şi dotarea cu echipament specific a corpurilor D, E, F ale Centrului de asistenţă paliativă Sfânta Maria Brăila” a prevăzut reabilitarea unui corp de clădire destinat spaţiilor de cazare, a unuia pentru activităţi medicale şi amenajarea unei cantine în cel de-al treilea.