/Botosani: Presedintele CJ anunta ca Sanatoriul Guranda nu va deveni camin de batrani

Botosani: Presedintele CJ anunta ca Sanatoriul Guranda nu va deveni camin de batrani

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Mihai Ţâbuleac, a anunţat, joi, că va desfiinţa complet Sanatoriul de pneumoftiziologie Guranda şi va refuza transformarea acestuia în cămin de bătrâni.
El susţine că spaţiul în care a funcţionat până acum un centru pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză nu poate deveni spaţiu pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
“În aceea ce priveşte Sanatoriul de la Guranda, ne-a cam obligat să facem cămin de bătrâni într-un loc în care sunt sigur că niciun bătrân nu ar fi bătut la uşă. Ba, dimpotrivă, cred că i-am şi jigni dacă am decide să înfiinţăm acolo cămin de bătrâni, după ce mai bine de 60 de ani acolo au fost tratate cele mai grave afecţiuni de TBC”, a afirmat Ţâbuleac.


Şeful CJ susţine că va pune lacătul pe porţile Sanatoriului Guranda, urmând ca terenurile şi clădirile să fie predate proprietarului de drept, o persoană fizică de la care CJ le închiriase.
“În opinia mea Botoşaniul, atâta vreme cât are cetăţeni care suferă de anumite de afecţiuni, trebuia să dispună şi de un sanatoriu de pneumoftiziologie. În acest moment, patru salariaţi se ocupă de lichidare şi inventarierea patrimoniului. La sfârşitul lunii aprilie vom preda cheile proprietarului”, a declarat preşedintele CJ.
Sanatoriul Guranda a fost inclus pe lista unităţilor medicale care au rămas de la 1 aprilie fără finanţare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Bolnavii de TBC au fost externaţi vinerea trecută, o parte dintre ei fiind internaţi la Spitalul de pneumoftiziologie din Botoşani, iar alţii fiind trataţi la domiciliu.