/Botosani: Comasarea spitalelor, respinsa pentru a doua oara de membrii Consiliului Judetean

Botosani: Comasarea spitalelor, respinsa pentru a doua oara de membrii Consiliului Judetean

Comasarea principalelor spitale din judeţul Botoşani a fost respinsă, pentru a doua oară în ultimele cinci zile, în urma votului negativ dat, marţi, de consilierii judeţeni. Reuniţi în şedinţă extraordinară, membrii Consiliului Judeţean (CJ) au votat împotriva transformării Spitalului de Obstretică şi Ginecologie şi a Spitalului de Copii în secţii exterioare ale Spitalului Judeţean “Mavromati”.
Propunerea a aparţinut preşedintelui CJ, Mihai Ţâbuleac (PDL), care susţine că o comasare a spitalelor ar fi permis Spitalului Judeţean “Marvomati” să obţină un nivel superior de clasificare, care atrage, după sine, o finanţare mai bună.


“Consilierii judeţeni au avut în faţă următoarea opţiune: să aleagă între interesul de a asigura pentru cetăţenii din judeţul Botoşani servicii medicale de cât mai bună calitate şi cât mai bine finanţate şi lupta pentru păstrarea scaunelor de şefi. Votul majoritar care a fost exprimat de consilierii judeţeni PSD, PNL şi PRM a însemnat că au pus mai presus interesele personale, respectiv interesele pentru menţinerea pe funcţii, călcând în picioare nevoia cetăţeanului din Botoşani de a dispune, în judeţ la el, de un spital judeţean superior”, a afirmat Ţâbuleac.
Liberalii, care au votat, alături de social-democraţi, împotriva comasării, susţin că decizia este corectă şi ea are la bază argumente logice.
“Prefer să spun adevărul botoşănenilor. Acesta este nivelul pe care spitalele din Botoşani îl au. Decât să spun că acest spital se încadrează în categoria a treia şi de fapt să nu se regăsească în această categorie, prefer să spun că astăzi suntem aici, iar într-o lună, două, trei, cu un management eficient şi cu investiţii, acest spital să-şi poată schimba clasificarea”, a declarat vicepreşedintele CJ, Cătălina Lupaşcu (PNL).
Şeful CJ susţine că decizia de marţi a consilierilor judeţeni poate avea ca efect încadrarea Spitalului Judeţean Mavromati în cea mai proastă categorie de spitale, dar şi pierderea finanţării pentru spitalele care ar fi urmat să intre în comasare, Maternitatea şi Spitalul de Copii.
De acum înainte suntem la mâna Ministerului Sănătăţii. Avem unităţi, cum sunt Spitalul de Obstretică şi Ginecologie şi Spitalul de Copii, care nici condiţiile pentru categoria cinci nu le îndeplinesc. Riscă în mod evident pierderea finanţării”, a mai spus Ţâbuleac.
La rândul său, directorul Spitalului Judeţean Mavromati, medicul Ovidiu Mimor, susţine că măsura adoptată în Consiliul Judeţean va face ca “oamenii să sufere, nu spitalul”.
“Spitalul Judeţean nu se va încadra în nicio clasificare şi nu va mai avea finanţare. Toţi bolnavii se vor adresa altor spitale, din afara judeţului”, a precizat Mimor.
Consilierii judeţeni au votat, marţi, doar trecerea Spitalului orăşenesc din subordinea autorităţilor locale în cea a Consiliului Judeţean, urmând să funcţioneze ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean Mavromati.